A pincészet borbemutatása
Immáron ötödik évjáratban készült november első dekádjára a Pannonhalmi St. Martinus Cuveé. Az adott évjárat újbora mindig első lenyomata, kóstolható formája az évjárati jellemzőknek. A 2007-es évjárat korai, meleg tavasszal indult, a tavasz szinte átmenet nélkül váltott forró, száraz nyárba, mindez pedig nagyon gyors érésre késztette a szőlőt. A csapadékos nyárutó segített megtelíteni a bogyókat, ami gazdag korai szüretet eredményezett. Újborunk alapját a Fűszeres Tramini fajta alkotja, amit Királyleányka gazdagít. A szépen megmaradt savak zálogai az elsődleges gyümölcsaromáknak, főleg alma- és nyárikörte-illatok emléket elevenítve fel, amit friss szőlőillat karéjoz. Ízében a tramini jellemzőjeként vastagon terül a szájban. Savtartalma játékos élénkséget biztosít a bornak, őrizve annak aromáit, míg néhány grammnyi maradékcukor-tartalma segíti az ízharmónia fenntartását s a bor még kedvesebbé válik tőle.
Érlelési információkReduktív |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.