A pincészet borbemutatása
Az évjárathatás jól látszik a tramini fajtán is. A mérsékelten meleg nyár és a hosszú meleg ősz jól beérett mustfokot, élénkebb savat eredményezett. Ez záloga a fajtára jellemző lédús gyümölcsös zamatoknak, illatos köntösben. Egyaránt jellemzi a fajtajegy rózsaszirom, licsi, narancsvirág is. A beérett szőlő mustja telt borrá erjedt, ami mégis könnyed. Ízébe egzotikus hangulatot visz egy leheletnyi gyömbér. Érett bor, amely különleges ételek kísérője lehet, de önmagában is nagy élmény.
Érlelési információkReduktív |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.
