A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Rosé Kakas

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Rosé Kakas 2013

Véleményünk szerint

Határozottan, hangosan szólalnak meg a ropogós piros bogyós gyümölcsök, amikor a pohárba szagolunk. A halvány rózsaszínű bor illatában édes tónust öltenek magukra a málnára, szamócára emlékeztető jegyek. A kortyban is visszatér ez az érett aromatika, bár a vezető szerkezeti elemként funkcionáló savak némileg visszafogják intenzitásukat, viszont élénkké, zamatossá teszik az ízvilágot. Légies test, alacsony alkoholtartalom és ropogós, friss savak jellemzik a bor felépítését. Már kóstoltuk 2013. november 12-én: Az illat egyszerre ötvözi a frissességet és a gyümölcsös jegyek adta epres, málnás, kissé rózsás hangulatot. A kortyot az egész kompozíciót meghatározó savérzet teszi élénkké, amelyről a mellette karcsúnak tűnő test és az alacsonynak érződő alkoholtartalom nem vonja el a figyelmet. Az ízvilágban leginkább ribizli és eperlevél fedezhető fel. **

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-07-22

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Villány
  • Alkohol %

    12.7 %
  • Palackmennyiség

    0
  • Ár

    nincs adat
  • Fajtaösszetétel

    34% pinot noir
    33% kadarka
    33% merlot

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Kakas Rosé címkéjén idén is büszkén feszíthet a tarajos, hisz olyan lett, amilyennek szeretjük: szép egzotikus-virágos illattal nyit, lecsengése málnacukorkára (a régi-régi pehelycukorra gondolunk) emlékeztet. Igazi "rózsaszín karakter", elegáns, légies, üde szomjoltó.

Érlelési információk

A rozénak kiválasztott területekről szüretelt szőlőt héjon áztatás nélkül, egész fürtben préseltük, így szép tiszta mustot kaptunk, és ennek köszönhető a bor világos, rózsaszínes tónusa is. Hűtött tartályokban (16 és 20 fokon) történt az erjesztés és később a tárolás is, hogy a bor természetes szén-dioxid-tartalmát megőrizzük, ami sokkal finomabb, kellemesebb savérzetet ad, mint a mesterségesen hozzáadott CO2. Palackozva 2013. októberétől.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása

Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!