A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Szamorodni

Babits Pincészet Tokaji Szamorodni 2004

Véleményünk szerint

A bor illatából alma, dió, botrytis, aszalt gyümölcsök és az alkohol meleg fuvallata érződik. A kortyot egy erőteljes savgerinc határozza meg, amelyre tiszta zöldalmás, citrusos ízek rakódnak. A zamatos aromákkal és hosszú lecsengéssel bíró kompozícióból egyfajta könnyedség árad, amely kifejezetten jól áll neki. Hideg sülteket adnánk mellé, például olasz módra vitello tonnatot.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-12-08

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Tokaj
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    5000
  • Ár

    1800 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% furmint

A pincészet borbemutatása

A furmint szőlőfajtánál bekövetkezett nemes rothadás (botrytis cinerea) következtében aszúszemek alakultak ki szőlőfürtökön. A botrytises és az egészséges szemek egyöntetű feldolgozását követően és tölgyfahordóban érlelték a tokaji borkülönlegességet. A bor egyedülálló íz világgal rendelkezik, kiérezhető belőle a keserű mandula íz és a botrytises jelleg, rendkívül harmonikus bor. A száraz bort kedvelők körében a Borok Királyát jelenti. Élvezeti értéke 12 fokon a legkiválóbb. A következő ételek mellé ajánlják fogyasztani: A legjobb aperitif bor. Bátran ajánlható nagy sültekhez, mind fehér mind vörös húsokhoz egyaránt. Nagyon karakteres egyedi ízvilág jellemzi, ezért fűszeres ételek mellett is kifejezetten jól harmonizál.

Érlelési információk

Tölgyfahordós és palackos érlelés.

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

A hordó, Bonvin, Mítoszbor, Match, Cora, Babits&Polgár Reserve-Izek és borok

Babits Pincészet bemutatása

A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!