A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Vylyan Bogyólé

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Vylyan Bogyólé 2014

Véleményünk szerint

Élénk bíborszínű a bor. Amikor a pohárba szagolunk, friss, még ficánkoló, de intenzív illatvilágot érzünk, amelyet bogyós gyümölcsök töltenek ki. A könnyed korty alacsony alkoholtartalommal bír, a dinamikát a közepes savak diktálják, a tanninok jelenléte szinte nem is érezhető. A kompozíciót leginkább az illattal párhuzamos, zamatos gyümölcsösség határozza meg, csak úgy zubognak a szánkban a cseresznye- és meggyszemek és más gyümölcsök.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-11-18

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Villány
  • Alkohol %

    12,0 %
  • Palackmennyiség

    nincs adat
  • Ár

    nincs adat
  • Fajtaösszetétel

    81% zweigelt
    19% portugieser

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Vylyan Pincészet újbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. A friss, élénk, vidám, könnyed, lendületes Bogyólénk igazi újboros karakter, piros bogyós gyümölcsös, tutti fruttis illatokkal, üde zamatokkal és jellegzetes banános lecsengéssel. Egyszerűen itatja magát és jókedvre derít.

Érlelési információk

A frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyezték, a hőmérsékletet végig 22-29 fok között tartották. A fürtökben, az oxigéntől teljesen elzárva, a bogyókon belül indult a speciális erjedés, amely 5 napig tartott. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződött be, majd az almasav bontás is hamar végbement. A friss bort gyors derítés és hidegkezelés után palackozták.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása

Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!