Andalúzia
2011-01-11 | Tóth AdriennAndalúzia Spanyolország, és egyben a kontinens legdélibb csücske, és az ország második legnagyobb autonóm tartománya. Földrajzi szempontból változatos, hiszen a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól eljuthatunk a Costa del Sol homokos tengerpartjáig. Az ínyencek számára jól ismert tapasok és sherry-k mellett ez a vidék lovairól és bikaviadalairól híres.
Az andalúz gasztronómia mai formáját ugyanúgy a történelem alakította ki, ahogy városainak képét is. Az ételekben, italokban is összeadódnak az itt élt népek hagyományai. Míg a rómaiak a bort és az olajbogyót ismertették meg a helyiekkel, addig az arabok főzési technikákkal, fűszerekkel, citrusfélékkel, mandulával és édességekkel gazdagították az andalúz asztalokat. A zsidó hagyománynak megfelelően pedig ma is gyakran párosítanak citrusokat halakkal Spanyolország e csücskében. Végül ide tartozik még az Újvilág hatása is, ahonnan a hódítást követően a chili és a csokoládé érkezett Andalúziába.
Spanyolország nemzetközi sikere valószínűleg részben abban áll, hogy folyamatosan igyekszik az aktuális fogyasztói ízlésnek megfelelő borokat készíteni. Ennek a célkitűzésnek része például az is, hogy Andalúzia erősített borokat termő vidékeiről egyre-másra kerülnek elő a hagyományos borok is. Így például Huelva tartományban a Bodega Privilegio del Condado töltött be jelentős szerepet abba, hogy a helyi zulema szőlőfajtába új életet leheljen. Az így elkészített fehérboroktól jobb piaci szereplést várnak, mint az erősített boroktól.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg"

Fenntartható ökológia gondolatok Ausztriában és Magyarországon

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!