Tíz tudnivaló Languedocról
Franciaország, délről
2012-08-08 | Tóth AdriennLanguedoc-Roussillont mára egy borvidékként kezeljük, pedig valójában két különböző és izgalmas vidék. Nyári borutazó sorozatunk e heti részében az előbbivel, azaz Languedoc-kal ismerkedünk meg azok kedvéért, akik az idei nyarat Franciaország déli részén töltötték, töltik vagy tölteni fogják. Lássunk tíz fontos tudnivalót a bortermő tájjal kapcsolatban!
1. Bár Languedoc egy történelmileg jegyzett vidék, amely hagyományosan a ma ismert francia területeken túl magába foglalta Katalónia északi részét is, napjainkban már Roussillonnal együtt egy francia megyét értünk rajta, amely a tenger partján fekszik a spanyol határ és Provence között.
2. Languedoc és Roussillon együtt a világ legnagyobb borvidékének számítanak, az innen származó borok mennyisége a 2000-es évek elejéig meghaladta az Egyesült Államok teljes produktumát.
3. Languedoc vidékére a görögök a Krisztus előtti ötödik században vitték el a szőlőtermesztés kultúráját, amely terület így Provence-szel együtt Franciaország első szőlőültetvényeinek otthona.
4. A XIX. század végéig Languedoc minőségi borairól volt ismert, az iparosodás időszakában azonban profilt váltottak, hogy olcsó vörösborral szolgálják ki a munkások egyre nagyobb tömegét. Ebben az időben jellemző volt, hogy a gyarmatukként működő Algériából érkezett erősítés a túlterhelt szőlők vékony borainak feljavítására.
5. A filoxéra csapást mért a területre: jó minőséget adó, mészköves talajú hegyoldalaira ugyanis jó ideig nem találtak megfelelő alanyokat, a kivesző hagyományos fajták helyett pedig a sík területeken gyengébb, egyszerűbb bort adó szőlőfajták terjedtek el. Az igazi változást a modern kor hozta: az EU legnagyobb borfelesleget produkáló területeként ugyanis nem volt más választásuk, mint nagyobb jelentőséget tulajdonítani a minőségnek. Ma ehhez a régióhoz főleg bormárkákat kötünk; itt a legtöbb francia borvidéktől eltérően igazán fontosak a szőlőfajta-megnevezéssel ellátott palackok.
6. Coteaux de Languedoc a vidék középső részén helyezkedik el, és sok reménnyel kecsegtet a jövőre nézve, hiszen számtalan eredetvédett terület húzódik meg határain belül: La Clape és Quatourze, Pic St. Loup, Gres de Montpellier, Terasses du Lazrac, Picpoul de Pinet.
7. Létezik azonban ezeken túl három olyan körzet is, amelyeket még a Coteaux de Languedoc hivatalossá válása előtt hoztak létre. Clairette du Languedoc az egyik első AOC, azaz eredetvédett terület Franciaországban a maga 1948-as alapításával, rajta kívül azonban még ismerni kell Faugères és St. Chinian nevét, amelyek mindketten a ’80-as évek első felében kerültek oltalom alá.
8. St. Chinian a legnyugatabbra fekvő a három közül. Talaját északon az agyagpala határozza meg, az innen származó borok jellemzően könnyedebbek, míg a déli területek agyagos, mészköves tájai tanninban gazdagabb borokat produkálnak. A legfontosabb szőlőfajták a syrah, a mourvedre és a greanche.
9. Faugères St. Chiniantól keletre fekszik. Errefelé is a pala a legfontosabb talajösszetevő. Szőlőfajták tekintetében megegyezik a korábban leírt St. Chiniannal, borai jellemzően vörösek. Olyannyira ez az uralkodó bortípus errefelé, hogy a mennyiségileg kevésbé jelentős fehérek nem is jelenhetnek meg az appelláció nevével, csak AOC Coteaux du Languedoc felirattal a címkéjükön.
10. Clairette du Languedoc már más világot képvisel, köszönhetően annak, hogy ez az AOC kizárólag fehérboros. Az igen érzékeny fehér clairette szőlőfajta adja a borokat, amelyek stílusa – mivel ez nincs törvényben rögzítve – igen változékony.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!