Wachau, Ausztria
Borismeret
2014-08-11 | Tóth AdriennBár Wachau 1350 hektárnyi termő szőlőjével csak Ausztria bortermelésének 3%-ért felel, borainak minősége folytán mégis az egyik legelismertebbnek számít. A borvidék elsősorban száraz fehérborait helyezi a középpontba, amelyeket rajnai rizlingből és zöld velteliniből készítenek. Az elegáns borokra mértéktartó alkoholtartalom, egyenes savgerinc, tiszta, a fahordós érlelés markáns megjelenésétől mentes aromatika a jellemző. Külön érdekességnek számít emellett a főleg Spitz település környékére jellemző neuburger fajta.
Történelem
Az 1980-as évek közepén a jövőbe látó borászok csoportja létrehozta a ma Vinea Wachau Nobilis Districtusnak nevezett szervezet elődjét, amely a mai napig szigorú szabályozást jelent a tagok számára. Nemcsak arról van szó, hogy Wachau megnevezéssel piacra kerülő boraikba nem kerülhet a borvidék határain kívülről származó alapanyag, hanem például arról is, hogy a tagságba tartozó pincészetnek nem lehetnek érdekeltségei más osztrák vagy külföldi borvidékek pincészeteiben.
Szabályozás
Ausztrián belül egyedül Wachauban létezik az a háromszintű borminősítő rendszer, amelynek tagjai a steinfeder, a federspiel és a smaragd nevet viselik. Az egymásra épülő kategóriák a szőlő érettsége alapján különböztethetőek meg, mivel pedig ez a besorolás kizárólag száraz borok címkéjén jeleníthető meg, az alkoholtartalmon nyugszik a szabályozás. A steinfeder borok alkoholtartalma a 11,5% alatt húzódik, a federspiel felel meg a 11,5-12,5%-nak, míg a smaragd e fölött húzódik.
Elhelyezkedés, természeti adottságok
A legnyugatabbra fekvő alsó-ausztriai borvidék Wachau. A borvidék két legmeghatározóbb domborzati elemének a Duna és a meredek hegyoldalak bizonyulnak. Az itteni talaj a hegyoldalakban sziklás, gneiszes, igen vékony termőréteggel, míg az alacsonyabban fekvő, síkabb területeken, ahol vastagabb a földréteg, nagyobb a lösz és a hordalékos talaj aránya.
Az éghajlat egyediségét a keleti pannon klíma és a nyugati hatás találkozása jelenti. A borvidéket átszelő Dunának elsősorban melegtároló és hőmérséklet-kiegyenlítő képessége szempontjából nagy a jelentősége. A Wachaut szegélyező Waldviertelnek – amely egy erdős terület – köszönhető az éjszakák és a nappalok közötti jelentős hőmérséklet-különbség, amely a borok aromaanyagainak és savainak megőrzésében segít.
Wachau meghatározó települései
Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz, MauternTipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz
Wachau borai fiatalon is jól fogyaszthatók, de a magasabb minőségi kategóriába soroltak kifejezetten hosszan érlelhetőek. Több prémium termelő ma már nem készít steinfeder kategóriájú bort, de a nagyobb volumennel bíró pincészetek vagy az elsősorban turizmusra koncentráló borászatok kínálatában még ma is van jelentősége. Ha a borvidéken járunk, érdemes ellátogatni a helyi heurigerekbe, ezekbe a boros gazdák által működtetett borozókba, ahol a helyi borok mellé elsősorban hideg húsokat és húskészítményeket szolgálnak fel.
Ha oda látogatsz….
Melk városában található a Melki Apátság, avagy a Stift Melk. Ez a Benedek-rendi apátság a borvidékhez hasonlóan az UNESCO Világörökség részét képezi. A 228 méter magasságban fekvő épület teraszáról a táj messze belátható. Különleges látványosságot ígér márványterme, a nemcsak egyházi témákra kiterjedő sok ezer kötetes középkori könyvtára, valamint a templomba vezető csigalépcsők. Az épületben ma is harminc szerzetes él, emellett az épület iskolaként üzemel.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!