A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Pannonhalmi Apátság a Magyar Borok Házában

Szerzetesek borának kóstolója



Valószínűleg sokan vagyunk úgy, hogy ha meghalljuk a Pannonhalmi Apátság nevet, akkor rögtön fekete ruhába öltözött papok, aszkéta életmódot folytató szerzetesek, kapálgató, ültetgető barátok jutnak eszünkbe. Május 14-én este, a Magyar Borok Házában nyoma sem volt ezeknek a téziseknek, pedig a borkóstoló meghívottjai között egy szerzetes is jelen volt Hortobágyi T. Cirill személyében. Az előadások sorát is ő kezdte, részletesen bemutatta az apátság múltját és jelenét, munkájukat, amibe többek között a gyógyítás, teafüvek készítése, csokoládégyártás, gyógylikőrök előállítása, no és szappankészítés is beletartozik. Ezután a szót Liptai Zsolt vette át, aki borászként és ügyvezető igazgatóként a lehető leghitelesebben mutatta be a 2000-ben újjászületett Pannonhalmi Apátsági Pincészetet. Közben a torkok sem maradtak már szárazon, felszolgálták a fehérborokat. A szünet után Dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató rövid ízelítőt tartott Pünkösd ünnepéről, melyben említést tett a zsidó hagyományokról, a magyar népszokásokról és a keresztény motívumok tárházába is bevezetett. Őt három újabb bor követte: egy rosé, a pincészettől már megszokott Pinot Noir és egy újdonságnak számító házasítás, amelynek kóstolása után valószínűleg sokan átértékelik majd a borvidék kizárólag fehérboros létjogosultságát.