A borászokat is aggaszthatja a legújabb felfedezés
A COVID-19 kapcsán vizsgálták az emberek szaglását és ízlelését a kutatók
2020-07-09 | VinoportKözel 2000 ember vett részt egy francia vizsgálatban. Az eredmény jóval túlmutat a koronavírus hatásán.
A francia borászok szervezete június végén közölte annak a kutatásnak az eredményeit, amelyben a szaglásról és ízlelésről szerettek volna többet megtudni. Eredetileg azért indították a felmérést, hogy kiderítsék, a COVID-19-nek tulajdonított egyik mellékhatás, a szaglás elvesztése mennyire tartós és populáció mekkora részét érinti. Összesen közel 2000 ember töltötte ki a kérdőívet, mintegy 60 százalékuk valamilyen módon kötődik az ágazathoz (termelők, sommelier-k, kereskedők).
A válaszadók 3%-a fertőződött meg koronavírussal, közülük 68 százalék mondta azt, hogy vesztette el időszakosan a szaglását, 10 százaléknak azóta se tért vissza – írja a vitisphere.com.
Ennél is érdekesebb azonban, hogy megkérdezettek közel 15%-ának már korábban, vagyis a járvány előtt is voltak nehézségei az illatok érzékelésével, 2% ráadásul soha nem nyerte vissza teljesen a képességét.
„A COVID-19 miatt kezdtünk kutakodni, de az eredmények jóval túlmutatnak azon” – magyarázza Professor Pierre-Louis Teissedre, a szervezet második embere.
„Becslések szerint az emberiség 15-20 százalékának van gondja a szaglással” – így Professor Pierre Bonfils Georges Pompidou European Hospital egyik vezető specialistája. Mint mondja, ezek a problémák mintegy 80 különböző okra vezethetők vissza: orrpolip, az orrnyálkahártya gyulladásából visszamaradó defektus, valamint vírusos és idegrendszeri megbetegedések szerepelnek a listán. A szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek, többek között a borásztársadalom tagjainak bevonásával
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!