A Somló mint a Váci utca
Avagy mi is az a terroir
2007-11-12 | Oroszlán TamásVizuális típus vagyok, és hiszem, hogy sokkal egyszerűbb valamit megérteni, ha legalább lelki szemeinkkel látjuk. Képzeljünk el tehát két címkét. Az első egy burgundi, francia bor címkéje, amelynek a középpontjában az a szó áll „Mercurey”, a második pedig egy általam megálmodott címke, ahol a „Váci utca” kifejezésre szegezzük figyelmünket.
Nem egy címke-elemzést szeretnék ebből kerekíteni, hanem a következő kérdésekre keresem a választ: Mi az a „terroir”? Mit jelent az, hogy somlói terroir? A „terroir” egy olyan francia szó, amit egyik nyelvre sem lehet lefordítani csak több szóval, mondattal lehet körülírni. Ezt a körülírást is mindjárt megpróbálom, de először nézzük a címkéinket, melyekkel leegyszerűsítve próbálom elmagyarázni, mire is kell gondolni a „terroir” szó kapcsán.
Az utóbbi esetben Váci utca a „terroir”. Ez a legfontosabb információ, ezt írják a legnagyobb betűvel. Csak úgy, mint a francia címkén látható Mercurey esetében. Nem látjuk a borrégiót. Ha azt mondja valaki, hogy; „…ezt vettem a Váci utcában”, akkor már sejtjük, hogy valami komoly dologról van szó. Nem kérdezzük, hogy az V. kerületben? Budapesten?
Tudjuk, hogy a Váci utcában általában komoly, drága dolgokat lehet venni. Ennek az utcának jó a „fekvése”, szép a kilátás a házakból, közel van mindegyik metró, és ha ott „birtokot” vennénk, nagyon jó befektetés lenne, nagyon jó termést hozna. Próbáljuk meg a következő párhuzamot vonni:
Ország | Borrégió | Borrégión belül |
Terroir |
Franciaország | Burgundia | Cotes Chalonnais | Mercurey |
Magyarország | Budapest | V. kerület | Váci utca |
Magyarország | Észak-Dunántúli Borrégió | a borrégió déli területei | Somló |
A „terroir” szóról egyből a territoir szóra, azaz egy bizonyos földterületre asszociálunk. Igen, ez jó kiindulásnak, de tudnunk kell, hogy a „terroir” a földterületnél több. A terroir a földterület, és az ott helyben fellelhető, hozzá szorosan tartozó tényezők összessége. Azaz talaj, altalaj, kitettség (meredekség, a Nap sugarainak beesési szöge, egy folyó, tó közelsége), éghajlat, napsütéses órák száma, átlagos csapadék mennyiség, szél, páratartalom, köd lehetősége, szőlőfajta…és a szakember tudása. Igen, ez mind a „terroir”.
Somló is egy ilyen terroir. Olyan különleges adottságokkal rendelkezik, mely adottságok Somlót, a somlói terroirról származó borokat a világon egyedivé teszik. Gondolok itt a bazaltban gazdag talajára, a sajátos szőlőfajtáira (furmint, hárslevelű, olaszrizling), különleges klímájára, és nem utolsó sorban az ott tüsténkedő borosgazdákra. Hiszen hiába vannak egy területnek jó adottságai, ha nincs, aki a folyamatokat kordában tartsa. Nincs még egy olyan borvidék, egy olyan hegy, mint Somló, melynek mindegyik oldalán terem szőlő.
Első nekifutásra sokan biztos azt mondják, hogy ez így nagyon bonyolult. És részben talán igazuk van. Valóban bonyolult, azonban mégis fontos. Ahhoz, hogy a manapság jellemző „tömegbor”-tengerben ne vesszünk el, meg kell különböztetnünk magunkat. Márpedig ha minőségi bortermelésről beszélünk, akkor ezt csak is a termőterület adottságainak hangsúlyozásával tehetjük. Somló nem csak egy borvidék a sok közül, hanem a Somló borvidék, a Somlói terroir.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!