Tíz kedvenc téli borunk 2010
Nagytestű vörösek és édes fehérborok
2010-01-19 | Tóth AdriennÉpp mikor az utóbbi hónapokban általunk kóstolt borok között böngészünk, kint hull a hó, és ilyenkor egyértelmű, hogy bár erre az időszakra is beszavazunk két száraz fehérbort, inkább a komolyabb veres tételek és az édes borok töltik majd ki a sort. Ha van ugyanis olyan időszak, amihez különösen illik egy tartalmas, fűszeres marharagu vagy egy finom vadsült, akkor az épp most jött el, nem is beszélve az ilyenkor megemelkedő energiaszükséglet miatt elfogyasztott ínyenc édességekről.
Chardonnay Brut Nature 2007
Taschner Borház
A pezsgő illata első körben élesztős, később diszkrét virágosságba, citrusosságba burkolózik. Ahogy kortyolgatjuk, érezzük a gyógyfüvekből, olajos magvakból felépülő gazdag ízt, amely frissességével szinte vág, köszönhetően annak, hogy nem tompítja hozzáadott cukor a szép, határozott savgerincet. A lecsengés citrusok héjára emlékeztet. Vajas-petrezselymes mártással tálalt tengeri kagylóhoz, vagy tésztakosárban tálalt füstölt lazachoz és spárgához töltenénk belőle a legszívesebben. Tovább

Nagy-Somlói Furmint 2007
Spiegelberg Borpince Somló, Vinum Somlaicum
A bor színe arany, illatában fűszerek, datolya és a narancslekvár töménysége érezhető, rá jellemzően komolyabb édesség nélkül. Kóstoláskor tapasztaljuk, egy viszonylag lágy struktúrájú borral van dolgunk, amelyből szelíden áradnak a terroir ásványos jegyei és a szőlőből származó virágosság, mézesség. Annak ellenére, hogy elsőre nem kifejezetten feltűnő jelenség, komolyságról árulkodik hosszú utóíze. Délutáni borozgatásokhoz ajánljuk. Tovább
Tango cuvée 2007
Pfneiszl Hungarian Vineyards
A bor piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárra épülő, meggyes, szedres illata kis füstösséggel kiegészítve intenzíven, mégis kedvesen tör előre a pohárból. Kóstoláskor is egy élénk, életerős borral találkozunk, amely erejét az illattal megegyező aromáknak, az üde savszerkezetnek és tüzességének köszönheti. Szívesen töltenénk még belőle újra. Tálaljunk hozzá mediterrán ihletésű hidegtálat szárított sonkával, olajbogyóval, szalámifélékkel, vagy süssünk kacsát. Tovább
Egri Pinot Noir 2005
Gál Tibor Pincészet
Ha Al Pacino vörösbor lenne... A közepesen intenzív illatban cseresznye, meggy, vanília, avar és egy kevés a karácsony megszokott fűszereiből. A karakteres savgerinc és az illatképnek megfelelően haladó aromák jelentik az első benyomást. Letisztult, szinte puritán elegancia. Hosszú lecsengés. Készítsünk hozzá Caponata báránygerincet bazsalikommal, fenyőmaggal, mazsolával, padlizsánnal, paradicsommal, petrezselyemmel és fokhagymával ízesítve! Tovább

Galerius Cuvée 2006
Vida Péter
A bornak kifejező, vastag gyümölcsillata van, amely egy cédrusos, borsos vonallal egészül ki. Az illat nem változékony, inkább kiegyensúlyozott, rögtön az elején határozottan indít, és nem fogy el a lendület idővel sem. Bár az aromatikában még üde, a szerkezete már kifejezetten kerek, a tanninok fellépésének köszönhetően. Ízben az illatnak megfelelően haladnak az események, itt is a pirosbogyós gyümölcsös, és a hordós érlelés fűszeres jegyei a meghatározóak, kevés animalitással. Utóízében enyhe fanyarság érezhető. Rozmaringgal és paradicsomszósszal készített bárányraguhoz kínálnánk, de kísérletet tehetünk vele a vacsora végén egy étcsokoládés desszert mellé is. Tovább
Cabernet Franc 2007
Egri Borvár Tóth Ferenc Szőlő- és Borgazdasága
A diszkrét illatban érezhető meggyet és csokoládét kellemes füst lengi körül. A kortyban először az erőteljes tanninszerkezet, és a hordós érlelésből származó aromák érezhetőek, csak utánunk jönnek a gyümölcsök. A szerepek azonban egy kis palackos érleléssel változhatnak, sőt egy kellemes avaros vonalnak is itt húzódik az ígérete. Vérre menő sakk és pókerjátszmákhoz vagy más férfias játékokhoz, illetve végszükség esetén véres bélszínhez ajánlanánk. Ne hagyjuk ki a szárazpróbát! Tovább

Aureus Cuvée 2006
Gere Tamás és Zsolt Pincészete
A bor illatában és ízében meggyet, szilvalekvárt, csokoládét, vaníliát, szegfűszeget és fahéjat érzünk. Kóstoláskor először a határozott savgerinc tudatosul bennünk, amelyet szorosan körülölelnek a szőlőből és a hordós érlelésből származó aromák. A tannintartalom és az alkohol sem kevés, de ezek az elemek inkább a háttérben maradnak. Bár már harmadik évében jár a bor, tömény, feszes aromavilágában még mindig a jövő lehetőségei érezhetőek. Ha nem tudunk várni, nyissuk ki a palackot egy nappal a fogyasztás előtt, adjunk neki időt és levegőt! Tovább

X Y 2003
Demeter Pincészet
A bor korára tekintettel érdemes neki időt engedni, hogy teljes szépségében kiteljesedjen, kibonthassa cseresznyés, vaníliás, csokoládés illatvilágát. A tannin- és savszerkezet még mindig támogatóan, élettelin hat, a fekete cseresznyés, kávés, dohányos komplex, édes hangulatú ízvilág mellett. Komoly, telt bor, mégsem veszít eleganciájából. Hosszú csendekkel megszakított tartalmas beszélgetések előtt bontanánk ki. A szarvas steaket az ínyencek tálalják feketecseresznyés, feketecsokoládé mártással! Tovább

Hárs L töppedt szőlőből 2007
Gizella Pince Tokaj
Amit egy tokaji késői szüretelésű bortól vár az ember: intenzív, tiszta, buja, gyümölcsös-citrusos aromatár, amely párhuzamosan halad mind illatban, mind ízben. A nem kevés maradékcukrot ellensúlyozandó jelen van egy nem elhanyagolgató savtartalom és a mineralitás. Egyszerűen szép bor, nincs mit magyarázni rajta. Ha nem lenne ennyire a miénk, azt is mondhatnánk, annyi báj és elegancia van benne, mint egy klasszikus francia divat szerint öltöztetett fiatal hölgyben. Készítsünk hozzá friss gyümölcsökkel és mézzel gazdagított mascarpone habot, és öntsük ki a szívünket egy jó barátnak. Tovább

Főbor 2007
Demeter Zoltán - Tokaji Pincészet
Dússág. Olyan ez a bor, mint egy könyv, amelynek először a vastagságát vesszük észre, nem a címlapját. Nem túl intenzív, viszont kifejezetten sűrű, a pohárba szagolva úgy érezzük, mintha orrunk a borba lógna, pedig még csak a barackos, mézes páráját lélegezzük be. Kóstoláskor ananászra, dióra, tejkaramellre emlékeztető ízeket is felfedezünk benne, valamint azt, hogy a savak könnyedén ellent tartanak a nagy mennyiségű maradékcukornak. Stílusosan legalább ötszáz oldalas regényeket olvasnánk hozzá, amelyekbe bele lehet feledkezni, vagy csak méláznánk a borral a kezünkben, hagyva, hogy elszaladjanak mellettünk az események. Tovább
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!