Taschneré az első újbor 2012-ben
A soproni Irsai lett kész a leggyorsabban
2012-09-05 | Tóth AdriennA legtöbb borász már tavaly is azt mondta, az átlagosnál korábban kezdte a szüretet, és úgy tűnik, hogy ez igaz lesz 2012-re is. Az idei év első újborát egy soproni pincében, a Taschner Borházban készítették el. A 2012-es Irsai Olviér Újborról Taschner Kurt nyilatkozott a Vinoportnak.
A Soproni borvidéken augusztus 14-én először én kezdtem el a szüretet a Ránischban. Ez a dűlő a Fertő tó partján fekszik, az átlagosnál melegebb fekvése az ok, ami ezt az eredményt lehetővé tette. Egy idén ötéves Irsai-ültetvény adta az alapanyagot Magyarország első újborához.
Milyen volt a szőlő?
Egészséges volt a termés, szépen kiteltek a szemek. Ezt annak köszönhettünk, hogy Sopronban júliusban 300 mm csapadék hullott, ez az ország többi, jellemzően aszállyal sújtott borvidékéhez képest különösen értéknek számít. A hőség persze itt is adott volt, úgyhogy arra nekünk is figyelnünk kellett, hogy megőrizzük a savakat.
Ez egy elég korainak tűnő időpont; biztos voltál abban, hogy itt az ideje a szüretnek?
Ausztriában, Eisenstadtban a borminősítő intézetben ingyenesen végeznek must- és borvizsgálatot. Nemcsak a költségek megtakarítása miatt jó ide járni, hanem azért is, mert kifejezetten részletes analitikát bocsátanak a rendelkezésünkre, amely tovább bontja a sav és a cukor adatait, pontos mennyiségben megadva azok altípusait. Ezen számok alapján döntöttem a szüret mellett, mert a szőlő a fajtára jellemző értékeket hozta, így nem volt érdemes tovább várnunk.
Mit tudhatunk a borkészítésről?
Azonnal kipréseltük a szőlőt, majd egy hét alatt,16 Celsius-fokon, irányított körülmények között zajlott le az erjedés. Az új szabályozásnak volt köszönhető, hogy egy sürgősségi díj lerovása mellett a NÉBIH, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal múlt pénteken, augusztus 31-én kiadta a forgalomba hozatali engedélyt. Az ő tájékoztatásuk szerint hivatalosan ez az első 2012-es évjáratú magyar bor.
Meg is lehet már vásárolni ezt újdonságot?
Sopronban már sok helyen kapható, és ma érkezik a szállítmány Budapestre is: a Budai Borvár, a Radovin és a Víg Vino üzletekben biztosan ott lesz.
Több hete tart tehát már a szüret. Hogy álltok most?
Azóta leszedtük, és már kierjedt a korai piros veltelini. A zenit fermentációja szintén a vége felé jár. Ma pedig elkezdjük a chardonnay szedését is. Az évjárat időjárása miatt Sopronban is korábban kezdődött a szüret, legalább egy-két héttel előzte meg az átlagos időpontot. Jövő héten a rozénak szánt kékfrankost is behozzuk a pincébe.
Milyen egyéb híreket érdemes még tudnunk a Taschner Borházzal kapcsolatban?
Idén tavasszal egy új bort készítettem el: az Albino Perlét. A bor azért viseli az albínó nevet, mert egy fehér cabernet franc, és persze azért perle, mert gyöngyözőbor. Ez a bor kezdetben nem volt teljesen „szándékos”, rozét akartam készíteni az alig négyéves cabernet franc-ültetvény szőlőjéből.
A halvány színárnyalat elérése érdekében egyáltalán nem áztattam a szőlőt, rögtön megkezdtem a préselést. Érdemes tudni, hogy amikor áztatás nélkül préselünk rozét, a tétel első része mindig fehér bort ad, hiszen ilyenkor még nem kerülnek színanyagok a héjból az egyébként fehér színű szőlőlébe.
Annyira elnyerte a tetszésemet az így kapott must, hogy úgy döntöttem, megvárom, amíg a tartály megtelik a színtelen lével, és ebből önálló bort készítek, még ott, akkor kitaláltam, hogy albino legyen a neve.
A Budavári Borfesztiválon bizonyára te is ott leszel. Az Irsai Újboron túl mit kóstolhatnak még Tőled az érdeklődők?
Idén két új palackos erjesztésű pezsgőt is bemutattam: egy Pinot Noir Blanc de Noirt és egy Pinot Noir Rosét, a többi borom mellett ezek is kóstolhatóak lesznek majd az Oroszlános udvarban a soproni pincék között.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!