A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kadarka a kedvenc fajtád? Mit tudsz róla?

Kvízkérdések

2014-01-04 | Tóth Adrienn


Ha a hazánkra jellemző, helyi fajtákat vesszük sorra, a kék szőlők sora jóval rövidebbnek mondható a fehérekével szemben. Mindez teljesen logikusnak tűnik, ha belegondolunk, hogy hazánk fekvése, az Egyenlítőtől való távolság miatt elsősorban a fehérbor készítésre hivatott. Bár a kadarka kék szőlő, a belőle készített vörösborok mégis eltérnek a nagy átlagtól. Nem véletlen, hogy a fajtát gyakran hasonlítják a pinot noirhoz, és alkalmanként fehérbort is készítenek belőle.


A kadarka feltehetően szerb közvetítéssel került hozzánk, és gyorsan elterjedt. Melyik időszakról mondható el, hogy ekkor vált országosan művelt fajtává?

A. A Hunyadiak kora.
B. A reformkor.
C. A huszadik század fordulója.
D. Sohasem volt országosan elterjedt.

Melyik hazai bort termelő területek tekintenek rá kitüntetett figyelemmel?

A. Szekszárd és Villány.
B. Pannonhalma és Sopron.
C. Az Alföld és Szekszárd.
D. Tokaj és Csopak.

Milyen érésű a kadarka?

A. Korai.
B. Közepes.
C. Késői.
D. Változó.

Mi a jellemző a kadarkából készített bor szerkezetére?

A. A magasabb sav- és az alacsonyabb tannintartalom jellemző rá.
B. Kiemelkedően magas tannintartalommal bír.
C. Nagytestű, magas alkoholtartalmú bort ad.
D. Sok éves hordós és palackos érlelésre van szüksége, mire elemei lekerekednek.

Milyen ételcsoporthoz illik leginkább a kadarka?

A. A pörköltekhez.
B. A távol-keleti édes-savanyú fogásokhoz.
C. A túróra épülő desszertekhez.
D. A friss zöldségekből készített salátákhoz.

A megoldásokhoz kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!