A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2014 több mint tisztességes

Bordeaux-körkép – Château Lafon-Rochet

2015-04-21 | Tóth Adrienn


2014 több mint tisztességes

Az en primeur kóstolók kapcsán futó bordeaux-i sorozatunkat a Château Lafon-Rochet-val folytatjuk. Basile Tesseron tulajdonos és birtokigazgató ezen értékesítési rendszer előzményein túl a fogyasztói szokások módosulásáról és arról is beszélt a Vinoportnak, hogy milyen módon alakult át a szőlőművelési koncepciójuk az utóbbi évtizedekben.


Mi is részesei vagyunk az en primeur kóstolóknak. Hivatalosan az idei a negyvenegyedik alkalom, hogy a Lafon Rochet-borokat a bordeaux-i en primeur rendszer keretében meg lehet vásárolni. Mi azonban már ezt megelőzően is értékesítettünk ilyen módon.

 

Fontos figyelembe venni, hogy az első en primeur szisztémájú üzleti megállapodások nem feltétlenül a nemzetközi piacra irányultak, hanem főként a nagyobb forgalmat bonyolító, helyi borkereskedők, azaz négociant-ok töltötték fel ilyen módon a készleteiket.

 

Szerencsésnek tartom a borvidéket, hogy az en primeur rendszerrel dolgozhatunk, szégyen lenne felhagyni vele. Sőt, én magam is rendszeresen vásárolok ily módon borokat saját fogyasztás céljából.

 

Milyennek tartja a 2014-es évjáratot?

 

Több mint tisztességesnek. Annak köszönhetően, hogy magas a cabernet-k aránya a borban – 66% a cabernet sauvignon és 4% a cabernet franc –, egy magas minőségű bor született. Ugyan a nyár nem volt épp kiemelkedő, de a szeptemberi és az októberi időjárás sokat mentett a helyzeten. Így a Lafon Rochet 2014 megfelelő struktúrával és kiegyensúlyozott felépítéssel bír. 

 

 

Mennyiben módosult a fogyasztói érdeklődés a boraik iránt az utóbbi évtizedekben?

 

Ha a húsz évvel ezelőtti időszakhoz hasonlítjuk a mait, azt tapasztaljuk, hogy sorsdöntő változások mentek végbe a fogyasztási szokásokban. Ebben része volt például az új, ázsiai piacok feltűnésének, valamint annak az átalakulásnak, amelynek keretében a hagyományos kiskereskedelmi egységekben történő beszerzések helyett – amely üzleteknek a nagyapám értékesítette a borait – az interneten keresztül egy globális megközelítést kezdünk alkalmazni.

 

Mindenképpen pozitív változásként írható le, hogy mivel sokkal könnyebb a borok vonatkozásában információhoz jutni, jelentős mértékben növekedett a borkedvelők általános tájékozottsága.

 

Mennyiben alakultak át a szőlészeti és borászati munkamódszerek a pincészetnél ugyanilyen időtávban mérve?

 

Bár nem dolgoztam a pincészetnél húsz évvel ezelőtt, azt biztosan állíthatom, hogy a legnagyobb mérvű átalakulás, amin keresztülmentünk, az a környezetünk megóvásának kérdéséhez való hozzáállásunkban következett be.

 

2014 több mint tisztességes

 

1995 óta a szőlőben a lutte raisonnée, azaz az integrált növényvédelem rendszerének megfelelően dolgozunk, amelynek keretében bár használunk kemikáliákat, csak olyan mértékben élünk velük, amelyben feltétlenül szükségesnek tartunk. Lassan húsz éve folytatjuk az ilyen formájú gazdálkodást, és azóta is annak folyamatos fejlesztésén dolgozunk.

 

Mi teszi Bordeaux-t egyedülállóvá a világ borvidékei között?

 

A kérdés megválaszolásához fontosnak tartom elmondani, hogy tizenöt évvel ezelőtt elhagytam ezt a borvidéket, és máshol kezdtem dolgozni. Csak 2007-ben tértem vissza, de ma már tudom, hogy sosem hozok többet ilyen rossz döntést. Ha valaki eljön hozzánk, és eltölt egy hetet a Lafon Rochet birtokon, megérti, hogy miért olyan különleges Bordeaux. 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!