A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Báli menüt álmodott az RTL Klub Konyhafőnöke

Bernáth József és a Magyar Borok Bálja

2015-12-15 | Vinoport


Báli menüt álmodott az RTL Klub Konyhafőnöke

Hétről hétre újabb részletek derülnek ki az év legrangosabb boros eseményével kapcsolatban. Írtunk már a Magyar Borok Bálja programjáról, és bemutattuk a bál hivatalos borsorát, most végre tesztelhettük a borsorhoz megálmodott menüt is.

 

Az ételeket Bernáth József, az RTL Klub Konyhafőnök című műsorából ismert séf álmodta és valósította meg Gullner Gergő, az InterContinental séfjével közösen.

Előétel: Camambert krém, Granny smith alma, endíviával

Kísérő: Garamvári Vencel Optimum Brut

 

A camambert jó választás a balatoni pezsgőhöz, az almakockák és a krém textúrája jól működik együtt. 

Üdvözlőfalat: Rántott tiszai harcsafilé, zeller majonézzel, osetra kaviárral 

Kísérő: Garamvári Vencel Furmint Brut

 

A falat meleg, és a rántott hal egyszerűségét az osetra kaviár különlegessége tökéletesen ellensúlyozza. Ez a tokhal ikrája, és a roppanósabb fajták közé tartozik. A pezsgő és a zeller pedig szinte mindig remek párosítás.

Hideg előétel: Brandade friss kevert salátával
Báli menüt álmodott az RTL Klub Konyhafőnöke

 

Kísérő: Figula Pincészet: Csopaki Sáfránykert 2013


Mészáros Gabriella IW, a bál első számú boros szaktanácsadója pisztrángtekercset és balaton-felvidéki pörkölt sós mandulát ajánlott a Figula borhoz. A két séf valamelyest hallgatott rá: a brandade tulajdonképpen egy olívaolajos tőkehalkrém, ez esetben fogasból készült, összhangban a Magyar Borok Bálja és a balatoni bor szellemiségével. Mindez ebben a fogásban burgonyapürével és zöldfűszerekkel (kapor, tárkony, petrezselyem) találkozik. A bor ízeivel játszik a kevert saláta is: édeskömény, rukkola, frissé, bébispenót, céklalevél. 

Meleg előétel: Gombapörkölt petrezselymes zsemlegombóccal

Kísérő: Kertész Családi Pincészet: Pinot noir 2011


Egyértelműen a klasszikus pinot noir jegyeire játszik rá a barna csiperkéből, laskából és vargányából készülő gombapörkölt. Földes, borsos, szívet-lelket is melengető.

Főétel: Kellevélbe töltött libaragu, fűszeres sütőtök pürével

Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013


Ez az a fogás, amit még tökélyre kell fejleszteni a bálig. A menüsor szakértő kóstolói a sütőtök körettel elégedettek voltak, de a kelkáposztába csavart libahús talán túlságosan zárt volt. Ez a nagyágyú bor önmagában is nagy élvezet, ennek a fogásnak még fel kell nőnie hozzá. A következő, utolsó ételkóstolót januárban tartják a szervezők, a séfek azt ígérték, addigra a fogás végleges, és tökélestesített verzióját prezentálják.

Főétel: Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel 

Báli menüt álmodott az RTL Klub Konyhafőnöke

 

Kísérő: Bock Pince: Bock Cuvée 2011


Marhahús közepesen átsütve, mellette jelzésértékkel egy szelet libamáj. A bor 4 órát szellőzött dekantálóban, és tökéletes harmóniát mutatott a fogással. A vaníliát a libamáj, a földes jegyeket a cékla jus, a testet és a tannint a marhahús, a savakat pedig a citrusos ropogós testesítette meg a tányéron.

Desszert: Lágy aszúmousse diós piskótán fügével, sárgabarackkal

Kísérő: Oremus: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006


A desszertet a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda készítette.


Megosztó volt, hogy a füge vagy a sárgabarack illik-e jobban az aszúhoz, de így legalább mindenki megtalálta a kedvencét. Itt is egy nagyonnagyágyú borról van szó, ezért ez a fogás is további gondolkodást igényelhet. Az aszú magas savtartalma miatt Bernáth József a lekvár helyett kompót, aszalt és friss gyümölcsök hozzáadásával készült tölteléket javasolt.
 

A fogásokról és a báli menüről hamarosan interjút készítünk Bernáth Józseffel, addig is jegyvásárlás és egyéb információk a borbal.hu-n.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!