Báli menüt álmodott az RTL Klub Konyhafőnöke
Bernáth József és a Magyar Borok Bálja
2015-12-15 | VinoportHétről hétre újabb részletek derülnek ki az év legrangosabb boros eseményével kapcsolatban. Írtunk már a Magyar Borok Bálja programjáról, és bemutattuk a bál hivatalos borsorát, most végre tesztelhettük a borsorhoz megálmodott menüt is.
Az ételeket Bernáth József, az RTL Klub Konyhafőnök című műsorából ismert séf álmodta és valósította meg Gullner Gergő, az InterContinental séfjével közösen.
Előétel: Camambert krém, Granny smith alma, endíviával
Kísérő: Garamvári Vencel Optimum Brut
A camambert jó választás a balatoni pezsgőhöz, az almakockák és a krém textúrája jól működik együtt.
Üdvözlőfalat: Rántott tiszai harcsafilé, zeller majonézzel, osetra kaviárral
Kísérő: Garamvári Vencel Furmint Brut
A falat meleg, és a rántott hal egyszerűségét az osetra kaviár különlegessége tökéletesen ellensúlyozza. Ez a tokhal ikrája, és a roppanósabb fajták közé tartozik. A pezsgő és a zeller pedig szinte mindig remek párosítás.
Hideg előétel: Brandade friss kevert salátával
Kísérő: Figula Pincészet: Csopaki Sáfránykert 2013
Mészáros Gabriella IW, a bál első számú boros szaktanácsadója pisztrángtekercset és balaton-felvidéki pörkölt sós mandulát ajánlott a Figula borhoz. A két séf valamelyest hallgatott rá: a brandade tulajdonképpen egy olívaolajos tőkehalkrém, ez esetben fogasból készült, összhangban a Magyar Borok Bálja és a balatoni bor szellemiségével. Mindez ebben a fogásban burgonyapürével és zöldfűszerekkel (kapor, tárkony, petrezselyem) találkozik. A bor ízeivel játszik a kevert saláta is: édeskömény, rukkola, frissé, bébispenót, céklalevél.
Meleg előétel: Gombapörkölt petrezselymes zsemlegombóccal
Kísérő: Kertész Családi Pincészet: Pinot noir 2011
Egyértelműen a klasszikus pinot noir jegyeire játszik rá a barna csiperkéből, laskából és vargányából készülő gombapörkölt. Földes, borsos, szívet-lelket is melengető.
Főétel: Kellevélbe töltött libaragu, fűszeres sütőtök pürével
Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013
Ez az a fogás, amit még tökélyre kell fejleszteni a bálig. A menüsor szakértő kóstolói a sütőtök körettel elégedettek voltak, de a kelkáposztába csavart libahús talán túlságosan zárt volt. Ez a nagyágyú bor önmagában is nagy élvezet, ennek a fogásnak még fel kell nőnie hozzá. A következő, utolsó ételkóstolót januárban tartják a szervezők, a séfek azt ígérték, addigra a fogás végleges, és tökélestesített verzióját prezentálják.
Főétel: Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel
Kísérő: Bock Pince: Bock Cuvée 2011
Marhahús közepesen átsütve, mellette jelzésértékkel egy szelet libamáj. A bor 4 órát szellőzött dekantálóban, és tökéletes harmóniát mutatott a fogással. A vaníliát a libamáj, a földes jegyeket a cékla jus, a testet és a tannint a marhahús, a savakat pedig a citrusos ropogós testesítette meg a tányéron.
Desszert: Lágy aszúmousse diós piskótán fügével, sárgabarackkal
Kísérő: Oremus: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
A desszertet a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda készítette.
Megosztó volt, hogy a füge vagy a sárgabarack illik-e jobban az aszúhoz, de így legalább mindenki megtalálta a kedvencét. Itt is egy nagyonnagyágyú borról van szó, ezért ez a fogás is további gondolkodást igényelhet. Az aszú magas savtartalma miatt Bernáth József a lekvár helyett kompót, aszalt és friss gyümölcsök hozzáadásával készült tölteléket javasolt.
A fogásokról és a báli menüről hamarosan interjút készítünk Bernáth Józseffel, addig is jegyvásárlás és egyéb információk a borbal.hu-n.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!