A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egyre édesebb az idei furmint

Panganak a savak Tokaj-Hegyalján

2015-09-22 | Vinoport


Egyre édesebb az idei furmint

Szeptember második felében járunk, mikoris egyértelmű, hogy az idén a szüret korábbi, mint az előző években. A muskotályt többnyire már leszüretelték, közben a furmint szedését is sokan elkezdték - írja a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.


Az előző években is mintázott területekről szedtek mintát, hogy viszonyítani lehessen, hogy mennyiben térnek el az idei adatok. "A legtöbb helyre természetesen nem jutunk el. Viszont a megállapításaink arra alkalmasak, hogy ki-ki ismerve a maga területét és a tavalyi szüreti időpontját, viszonyítani tudjon, hiszen nyilván ott is hasonlóak a trendek, mint a tárgyalt dűlők esetében" - írják hírlevelükben.

Furmint

Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van.

 Egyre édesebb az idei furmint

 

A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzák immár 4. éve (1.ábra). Itt a cukortartalom ismételt növekedését tapasztalták az előző heti visszaesés után. A grafikonról az olvasható ki, hogy a cukor esetében erősebb az idei év, de savtartalom tekintetében megegyezik a szőlő a 2012-es év értékeivel.

 

Egyre édesebb az idei furmint

  1.ábra A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től

  

Megvizsgálták, hogy más dűlőkben mi a helyzet, hasonlóan magasabb cukortartalommal találkoznak-e. "Hat dűlő korábbi mért értékeit hasonlítottuk össze (2.ábra). Ebből az látszik, hogy mindenhol 1-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben."

 

 

Egyre édesebb az idei furmint 

2.ábra Hat dűlőben mért furmint próbaszüreti eredmények

 

Hárslevelű

A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.  

Egyre édesebb az idei furmint



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!