Egyre édesebb az idei furmint
Panganak a savak Tokaj-Hegyalján
2015-09-22 | VinoportSzeptember második felében járunk, mikoris egyértelmű, hogy az idén a szüret korábbi, mint az előző években. A muskotályt többnyire már leszüretelték, közben a furmint szedését is sokan elkezdték - írja a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
Az előző években is mintázott területekről szedtek mintát, hogy viszonyítani lehessen, hogy mennyiben térnek el az idei adatok. "A legtöbb helyre természetesen nem jutunk el. Viszont a megállapításaink arra alkalmasak, hogy ki-ki ismerve a maga területét és a tavalyi szüreti időpontját, viszonyítani tudjon, hiszen nyilván ott is hasonlóak a trendek, mint a tárgyalt dűlők esetében" - írják hírlevelükben.
Furmint
Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van.
A Bakonyi-dűlőben a furmint 7575-ös klónját mintázzák immár 4. éve (1.ábra). Itt a cukortartalom ismételt növekedését tapasztalták az előző heti visszaesés után. A grafikonról az olvasható ki, hogy a cukor esetében erősebb az idei év, de savtartalom tekintetében megegyezik a szőlő a 2012-es év értékeivel.
1.ábra A furmint 7575 próbaszüreti eredményei 2012-től
Megvizsgálták, hogy más dűlőkben mi a helyzet, hasonlóan magasabb cukortartalommal találkoznak-e. "Hat dűlő korábbi mért értékeit hasonlítottuk össze (2.ábra). Ebből az látszik, hogy mindenhol 1-3 cukorfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben."
2.ábra Hat dűlőben mért furmint próbaszüreti eredmények
Hárslevelű
A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!