A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ánizslikőrrel flambírozva

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

2017-11-13 | Németi Sándor


Ánizslikőrrel flambírozva

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon egyszerű: mindenből a legjobbat.

 

Elkötelezett hívei a lokalitásnak, ennek érdekében folyamatosan kutatják a legjobb hazai alapanyagokat és helyi termelőket, amit pedig lehet, házilag készítenek, mindezt annak érdekében, hogy a vendégeik számára a gasztronómiai élmény valóban különleges és maradandó legyen.

 

Séfjük, Amrein Csaba már 22 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. A Villa Medici Étterem sikere egyszerű: első osztályú nyersanyagok, magas szintű felszolgálás és szakmaszeretet.


Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat következő állomása, recepttel és borajánlattal a Villa Medici Étterem. A 20 receptből álló sorozatról ITT olvashatnak bővebben.

 

Fogasfilé mángoldrizottóval, édesvízi garnélával

 

Hozzávalók (4 személyre):


600 g fogasfilé

4 db édesvízi garnéla

500 g rizottó rizs

1 csokor színes mángold

100 g parmezán

150 g vaj

200 ml olívaolaj

100 ml fehérbor

100 g só

100 ml Pernod (ánizslikőr)

100 g színes bébirépa

 

Elkészítés:



A fogasfilét 20 percre 10%-os sóoldatba tesszük, majd jeges vízbe helyezzük. Lecsepegtetjük, egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a fogas bőrét ropogósra pirítjuk, a másik oldalát pedig épp csak átforgatjuk. 200°C fokos előmelegített sütőbe helyezzük 5 percre, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 70°C-ra és további 5 percig “pihentetjük” bent. A mángold szárait felszeleteljük, a leveleket forró sós vízben néhány perc alatt blansírozzuk, majd botmixerrel pürésítjük.

 

 

A rizottóhoz olajat hevítünk, megpirítjuk a rizst, majd a mángoldpürével fokozatosan felengedjük. Fehérborral és a parmezánnal ízesítjük, 100 g vajjal krémesítjük. A felszeletelt színes mángoldszárakat olívaolajon átpirítjuk és hozzáadjuk a karikára vágott bébirépát.  A garnélát megtisztítjuk, a maradék vajban megsütjük, sózzuk, Pernod-val (ánizslikőr) flambírozzuk és tálalásig a fogas mellett pihentetjük. A kész rizottót formába tesszük, körben a mángold-bébirépa ragut, a tetejére pedig a fogast és a flambírozott garnélát helyezzük el. Tengeri spárgával és fekete kenyérrel díszítjük.

 

Borajánlat: Törley Chardonnay Brut 2013

A pincészet tradicionális eljárással készített pezsgője számtalan díjban és elismerésben részesült ebben az évben, csak, hogy néhányat említsek: Decanter World Wine Awards ezüstérem; VinAgora Nemzetközi Borverseny arany és Champion-díj; Chardonnay du Monde és Champagne and Sparkling Wine World Championship ezüstérem.

 

Ánizslikőrrel flambírozva

 

Visszafogott illatában érett jonathan alma és lime, virágok, körte, leheletnyi briós és akácméz. A korty kellemes, friss, benne az érett citrusok kapnak főszerepet, mellettük pedig grapefruit, vajasság és némi zöldfűszer díszítik szerkezetét, közepes lecsengésében pedig grapefruithéj. Jó választás lehet önmagában is fogyasztva, de a fogasfilé mángoldrizottó, édesvízi garnéla mellé is tökéletes választás.

 

Recept: Amrein Csaba – Villa Medici Étterem
Borajánlat: Németi Sándor
Ételfotó: Neubauer Judit

 

A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforrás rendszer közreműködésével valósult meg.

 

Ánizslikőrrel flambírozva

 

További receptekért és bor-étel párosításokért látogasson el a wineartculture.hu oldalra.