A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy csokor Velencei-tó

2014-11-14 | Cseh Gábor



Közösségi bormarketing magánerőből?  – A Bálint Borárium, Pázmánd

 

Az országos bormarketingkampány árnyékában számtalan borvidékünkön mozgolódik a közösségi bormarketing valamilyen formában. Hol borlovagrendek, hol borturisztikai célú borútegyesületek, hol település, hol termék vagy borvidék szintű, egységes palackformák töltik be ezt a szerepet. De, hogy egy izgalmas, talán kicsit elfelejtett borrégióban, mint a Velencei-tavi, egy – amúgy is számtalan egyéni gondolattal megáldott – magánvállalkozás nyúljon – képletesen – a helyi borászok hóna alá, arra nem is számítottunk.

 

Pedig a már másfél éve működő pázmándi Bálint Borárium éppen ezt tette.  Az 1700-as évekre visszanyúló eredetű, beomlott állagú jezsuita dézsmapince felújításával, kibővítésével és az ezen alapokon felépített bortrezor, étterem, vállalati konferencia és családi rekreációs  központ komoly hivatást vett a nyakába.

 

A helyi gasztronómiai hagyományok felélesztése és a térségi kézműves termékek – például természetes alapanyagú piperecikkek – előállítása mellett megpróbálja összegyűjteni a régió borászait, bemutatni a vidék legjelentősebb, legizgalmasabb borait. Egyfajta bor-kulturális tengelyévé szeretne válni a szívünkhöz (és Budapesthez is) oly közel álló Velencei-tónak. Mindezt önerőből – no és a Szent Benedictus Borlovagrend és egy kis pályázati támogatás hátszelével.

 

Ennek megfelelően engem leginkább a borválaszték izgatott, hogy mely borászok és milyen boraikkal képviselik a régiót. Azt talán a szűk szakmán kívül kevesen tudják, hogy a lánykori nevén Hungarovin Részvénytársaság, 1992-óta a német Henkell & Söhnlein Wiesbaden többségi tulajdonában lévő borászat jelentős szőlőterülettel rendelkezik Pázmánd határában, de a borok készítése már a budafoki pincészetben történik. Boraik nem is szerepelnek a borárium kínálatában – viszont mind bel- és külföldön, kis- és nagyáruházak polcain öregbítik a térség hírnevét.

 

A közel 22 hektáron gazdálkodó agárdi Csóbor Pincészet a régió egyik meghatározó szereplője. Fehér szortimentjüket a zöld veltelini, az olaszrizling és a rajnai rizling képviseli, vörösből kékfrankost, cabernet franc-t és syrah-t kóstolhatunk – már amennyiben nem autóval járunk e lankás tájon.      

 

A kisebb, 3,5 hektárt művelő kápolnásnyéki Dancsó Pincészet szélesebb fehérbor-portfólióját egy sauvignon blanc gyöngyöző bor vezeti be. A könnyed, ezerfürtű fajtából készült fürtike, az Irsai Olivér, a rajnai rizling/ezerfürtű/Irsai Olivér alapú Legenda Cuvée, a rajnai rizling a régió fehérbor központúságának szép keresztmetszete. Kedvelt a pincészet kékfrankos rozéja és a cabernet sauvignon/kékfrankos küvéje, de nehezebb, kemencés ételekhez inkább válasszuk a Nadapi Csúcs nevű kékfrankos/cabernet sauvignon összeállítást.         

 

A 0,3 hektáros, agárdi Fekete Pincészet egy zöld veltelini és a cabernet sauvignon rozé mellett – különlegességként – egy száraz és egy édes iskolázású fekete ribizli (Ribes nigrum) borral színesíti a palettát.

 

Egy csokor Velencei-tó

 

A szekszárdi birtoka mellett Pákozdon is 3,5 hektár birtokot művelő Lics Pincészet hozza a legszélesebb választékot: a fehérek közül chardonnay-t, szürkebarátot, cserszegi fűszerest, chardonnay barrique-ot kóstolhatunk tőlük. Vörösből  merlot-t, pinot noirt, cabernet sauvignont tartályos és barrique stílusban, syrah-t tartanak és egy komoly válogatást –.Tamás márkanév alatt.

           

Az impresszív L. Simon Borászat mára már 11 hektáron gazdálkodik. Eredeti, a környék ornitológiai kincséből is táplálkozó marketingstratégiájuk része a címkéken megjelenő madárvilág, a Billegető Cankó – olaszrizling, a Bölömbika – tramini, a Rozsdás Csuk – kékfrankos rozé és a Kék Vércse - (kékfrankos/cabernet sauvignon cuvée).  

 

Egy csokor Velencei-tó

 

Sokan tartják a 7 hektáros Nagy Gábor és Társa Kispincészet munkáját, borait talán a régió egyik legizgalmasabbjának. A keleties hangzású Zen – zenit  boruk, a kézműves csengésű Háztáji – (zenit–rajnai rizling–sauvignon blanc), a már-már személyeskedő  Barátom – (cabernet sauvignon rozé), a félrehallást sem nélkülöző Basszus – (pinot noir–kékfrankos– cabernet sauvignon cuvée) és a pajkos Szingli elnevezések mind  humorról, eredetiségről tanúskodnak.                                                                        

 

És végül, de nem utolsósorban a 2013-ban a Borászok Borásza címmel kitüntetett, öntörvényű Szentesi József kézműves borait említeném meg, mint rózsát a gomblyukban: a borlapon ott a Cool  – egy merlot habzóbor, egy hamburgi muskotály pezsgő, egy fehér cuvée és egy pinot noir pezsgő a klasszikus iskolából; a csendesebb borokat pedig az „A” Cuvée,  az „Öcsi” – rajnai rizling és  a „Bátyus” – rajnai rizling képviseli – valamint egy zöld veltelini és egy zengő csendes bor.

 

Egy csokor Velencei-tó

 

Bálintéknál tehát ég a világ! Ha nem is sütik a rántott békát – mint a kedves gyerekdalocskában, de sparhelten és kemencében készült ételeikkel, házi musttal, szörpökkel, savanyúságokkal, a fenn sorolt borokkal és nagy adag kedves természetességgel várják a fáradt betérőt. Budapesttől alig fél órányira!