A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Félédes rozé, terroir fajtapezsgő, kortalan zweigelt

Márton-nap a Fertő tó körül

2016-11-27 | Erős D. Zoltán


Félédes rozé, terroir fajtapezsgő, kortalan zweigelt

Márton-nap az újborok kóstolásának hivatalos ideje. Ebből a hagyományból alakult ki a burgenlandi Fertő tó környéki bortermelő településeken a Martiniloben rendezvénysorozat. Az ünnep tájékán a borászatok szélesre tárják kapuikat és bemutatják új boraikat idén is több száz, többnyire kis pincészetbe várták a borkedvelőket. Mi ezúttal Illmitzben, Podersdorfban, Golsban és Joisban néztünk körül.

 

Illmitz főutcáján egymást érik a  borászatok, s jó időben a Martiniloben idején borkedvelők csoportjai jó hangulatban vonulnak az egyik helyről a másikra. Most viszont a rossz idő miatt  alig lehetett embert látni az utcákon, de azért a pincékben ott voltak az igazi borbarátok.

 

Illmitz és környéke valójában a természetes édes borok osztrák fellegvára, ahol még a kevésbé ismert borászok is remek itókákat készítenek. A nagyok rendszerint nem is vesznek részt a programban, mi ezért sem annyira, a nevekre, hanem a benyomásokra koncentráltunk. A takaros kapualjakra, a hangulatos udvarokra. Amelyik pince vonzónak tűnt, oda bementünk, amelyik nem annyira, oda nem. Igaz, ez utóbbira nem sok példa akadt. A pincék Illmitzen a településen belül, a rendszerint hosszú telkekre épült házak alatt vannak. Figyelemre méltó, hogy valamennyi borászatnak volt olyan  helyisége, ahol képesek voltak legalább harminc vendéget fogadni.

 

 

Mindjárt az első helyszínen meglepetés ért bennünket, miután a Tschida családi pincében Tschibanata, azaz bánáti rizling került a poharunkba. Ez egy magyar származású fajta, leginkább Erdélyben, Bánátban, a Szerémségben  és ezek szerint  Burgenlandban fordul elő. Igaz, nagy nyomott nem hagyott bennünk, de a hagyományok ápolása értékelendő. Aztán jött a Chernina, azaz a kadarka: 2011-es, vékonyka, de  élénk fűszerekkel. Kiváló ár/érték arányban, hiszen egy palack kevesebb, mint 3 euróba került. A továbbiakban már az újborokra koncentráltunk. Ennek során kiderült, hogy az általunk kóstolt idei borok közül mégsem az olaszrizlingek, sem a sauvignon blanc-ok nincsenek készen, de a sárgamuskotályok között találtunk már ihatót is. 

Az újdonság erejével hatottak a tavalyi szőlőből készült késői szüretelésű rozék

Ezzel lehet, hogy a sógorok kitaláltak egy új borfajtát, amely ugyan a színe, illetve a technológia miatt akár rozé is lehetne, de íze és jellege, és az alapanyag miatt eltér a megszokottól. Ezt különösen azok kedvence lehet, akik inkább a félszáraz, illetve félédes borokat kedvelik. Alighanem ezt a kört kívánja megszólítani egy másik újdonság, a vörösborlikőr is.

 

Illmitzben egy péntek estét töltöttünk el, több mint féltucatnyi pincében jártunk, ezek közül  a Weingut Galumbo nyerte el leginkábba tetszésünket  fehér, illetve édesbor szortimentjével. 

Terroir fajtapezsgők

Szombaton három település  között osztottuk meg a  rendelkezésünkre kóstolási időt.  Podersdorfban havas eső fogadott bennünket, itt már célzottan kerestünk fel pincéket, s hasonló tapasztalatokat szereztünk, mint Illmitzben. Annyi különbséggel, hogy itt a jól elkészített fehérborok mellett már találkoztunk igazán figyelemre méltó vörösökkel is. Különösen Franz és Josef  Lentsch pincéjében szereztünk jó élményeket.

 

Félédes rozé, terroir fajtapezsgő, kortalan zweigelt

 

Golsban már kora délután megtelt a Szigeti Pezsgőpincészet erre az alkalomra kóstolóteremmé alakított része. Különösen nagy sikere volt a speciális termőhelyekről származó szőlőfajtákból készülő pezsgőknek. Ezek közül feltétlenül kiemelendő az olaszrizling, a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a tramini pezsgő. Egy meglepetés is várta a vendégeket: Robi, a robot is besegített a munkatársaknak, s töltögette a pezsgőt a poharakba.

A zweigelten nem fog az idő

Golsban  ezúttal is több mint 80 borászatba várták a borbarátokat, miközben remek programokat szerveztek a Borkultúrházban is. Itt az érdeklődők ízelítőt kaphattak a legjobb golsi pincészetek kínálatából. Kilenc helyi borászat működik együtt a Pannobile csoportban, amelynek bemutatóján két fehér és kilenc Pannobile márkanéven forgalmazott vörösbort kóstolhattak a borbarátok. A két fehér közül Beck Judith chardonnay-fehér burgundi cuvée-je bizonyult jobbnak. A vörösek közül Renner kékfrankosa emelkedett ki, de remekül sikerült Claus Preisinger, Gerhard és Brigitte Pittnauer, valamint Beck Judith cuvée-je.

 

Félédes rozé, terroir fajtapezsgő, kortalan zweigelt

 

A másik program egy vertikális kóstoló volt, ahol a 2003 és 2013 között készült Gols cuvée-k kerültek a poharakba. Az egyes évjáratok között, ami természetes, mutatkoztak eltérések, ám egytől-egyig azt bizonyították, hogy a zweigelt alapú házasításokon több mint egy évtized távlatában sem fogott az idő. A legemlékezetesebb tételek Siegfried Gsellmann 2011-es és 2005-ös,  Horvath Günter 2009-es,  Horst és Georg Schmelzer 2008-as, Helmut Preisinger 2007-es, Andreas Nittnaus 2006-os  Gols cuvée-je.  A két 2003-as Zweiget-kékfrankos házasítás közül nekem Reinhard Bruckneré tetszett jobban, de megéri a 20 eurót Georg Preisinger cuvée-je is.

 

Az utolsó helyszínünkre, Joisba, már öreg este érkeztünk. Azt már az induláskor elhatároztuk, hogy elmegyünk erre a magyarul Nyulas névre hallgató településre, amelyet leginkább Leo Hillinger borairól, és a főútról is jól látható modern pincéjéről ismerhetik a borbarátok. Az út viszont elkerüli, így viszonylag kevesen térnek be a faluba. Most nekünk is csak arra volt időnk, hogy kicsit elcsodálkozzunk azon, hogy itt is csaknem két tucat pince várta a borbarátokat. A két Kiss, a Sattler, a Pasler és a Pasler-Bäck pincékben szerzett tapasztalataink alapján kedvet kaptunk ahhoz, hogy tavasszal visszatérjünk Joisba, és alaposabban megismerkedjünk az itteni borokkal. Ekkor ugyanis, akárcsak a virágok, újra kinyílnak a burgenlandi pinceajtók.