A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hőségben harc a lisztharmattal

2014-08-28 | Árvay János



Mint mindenki mi is szenvedünk a hőségtől.

 

Eklektikus az időjárás, de hát ezt mindenki tapasztalhatja. Afrikai meleg, árnyékban is láttam már a hőmérőn 34 Celsius fokot, de volt, amikor 40-et mutatott a higanyszál. Aztán jött egy vihar, egy nap alatt leesett 34 mm eső.  A normál meteorológiai portálokat ugyan nézem, de azt kell mondjam, hogy használhatatlanok. Soha semmi nem úgy történik, mint ahogy előrejelzik… Egy valami csak biztos.

 

Ami már megtörtént.

 

A lisztharmattal vívott harcunk miatt szinte folyamatosan permetezni kell.  Na igen.  Elolvasom, hogy a használt szereknél mit tanácsolnak. Kora hajnali órákban, vagy késő este napnyugta után kellene kijuttatni. Lehetőleg kerülni a 25 Celsius fok fölötti melegben a permetezést.

 

Értem én. Persze hogy értem. De ha ezt mind úgymond mereven betartanánk, akkor esélyünk sem lenne.

 

Na? Ilyenkor mit lehet tenni?

 

Az ember megpróbál kifogásokat találni, hogy miért is nem az ajánlott időben van kint.

 

Első (és talán a legnyomósabb): muszáj védekezni.

 

Második: Nem annyi a hőmérséklet a szőlősorok között, mint amennyit a hőmérő mutat otthon. Kint fúj egy kicsit a szellő és emiatt nincs olyan meleg.

 

Harmadik: A kipermetezett víz hőfoka alacsonyabb, mint a környezeté. Ez ezek szerint hűti a növényt. És jól esik a tőkéknek. Ja, hogy ez igaz vagy nem - az sajnos rejtély marad.

 

Nem egyszerű döntéseket hozni, de meghozom ha kell.  Megyünk amikor lehet.

 

A korábbi érésű fajták már bezsendültek. A bogyók üvegesednek. Bízom benne, hogy a meleg időjárás hatására a tokaji fajták is szépen lassan beérnek. Már csak azért is várom ezt, mert akkor a lisztharmat már nem terjed tovább.

 

Nem egészen tünetmentesek a parcelláink (sajnos). De azt kell mondjam hogy nem is tragikus. Kőrös Tamás növénydoktor a Biocont-tól amikor csak tud jön és szemlézünk.  Ez éven a gyomirtó használat kivételével teljesen áttértünk az organikus szerek használatára. Ebben kapunk hihetetlen segítséget Tamástól. Minden alkalommal tanulok valamit Tőle! Ki kell jelentenem hogy egyre jobban élvezem, mert egyre inkább kezdem érteni mit és miért teszünk. Melyik szernek mi a hatása, miért kell épp akkor használni.

 

Engedtessék meg, hogy egy elhunyt barátról közben megemlékezzek. Dr. Brózik Sándorról, aki a BASF növénydoktora volt. Nem régen sajnos elhunyt. Nekünk évekig önzetlenül segített tanácsaival a növényvédelemben, igaz „konvencionális szerekkel”, de nélküle egyáltalán nem tudtunk volna bort készíteni a küzdelmes 2010-es évjáratban. Szeretettel emlegettük azóta is, és bár tudtuk hogy beteg, mégis megrendített minket a halála. Nyugodj békében Sándor!

 

Más.

 

Vannak olyan skatulyák, amik mindenki életében működnek. Hungarikumok, helyi sajátosságok például. Az egyik ilyen a kétágú (eddig legalábbis azt hittem). Ha szóba került a vendégek kóstoltatásánál, akkor mindig büszkén meséltem, hogy az aztán egy csakis itteni dolog.

 

Koppant az állam, mikor egy német cikkben pontosan ilyen kétágú kapáról láttam fényképet.

 

Azért arra kíváncsi lennék, hogy onnan jött be ez a fajta kézi talajművelő eszköz hozzánk, vagy ott is és itt is kifejlődött?

 

Hátul a kertben a krumplibogarak a tojásgyümölcsöt támadták meg. A csemegekukoricánkból már főztünk, isteni lett. A paradicsommal lehet valami gond, mert még be sem ért, de már rothad. Lehet, hogy az időjárás az oka. A hagymánk és a céklánk viszont csodálatos.

 

Az olasz barátainktól kapott sütőtök lassan a kert harmadát veszi birtokba. Tavaly idegen porzást kaphatott, mert nem olyan lett mint kellett volna. Ez éven zöld és rücskös. Egyszerűbben mondva eléggé ronda, de állítólag ez a normális. Kíváncsi vagyok az ízére. Biztos fenséges lesz.

 

Otthon érdekes dolgok készülnek a kert zöldségeiből. Krémleves sokféleképpen. A múltkor a rekkenő hőségben kovászos uborkakrém leves volt jó hidegen. Hmmmm. Kiváló a hideg bableves is. Sőt még a csillagtök leves is ízlett, bár gyanakodva néztem amikor készült, aztán kétszer is szedtem belőle.

 

Na, már megint a főzésnél járok.

 

Kedves barátomék látogattak meg minket a hétvégén. Hoztak pár finomságot. Libamájpástétomot, királyrákot. Kata finom borsólevest készített, főételnek tikka masalá-t szántunk naan kenyérrel. Csemegének készült még bárány fasírt is. Combból, megdarálva (sok rátkai füstölt szalonna hozzá) és ízesítve (só, bors, fokhagyma, kevés kakukkfű, őrölt kömény) egy napig pihentetve hogy jobban összeérjen. Ujjnyi vastag pogácsákat csináltunk belőle, pár perc egyik majd pár perc a másik oldalon sütve és kész is. Mennyei volt mindegyik.

 

A hétvégén most Kazincbarcikára megyünk a VI. Barcikai Bormustrára, a Kolorcity Fesztivál keretében. Remélem a hőség enyhülni fog, mert a nagy melegben azért nem mindenki borozik szívesen. Hacsak nem jó hideg fröccs képében.

 

Arra majd viszünk Sauvignon Blanc-t!

 

Még egy kis időnk van a szüretig, így készülünk a II. Junibor Ünnepre augusztus végén a Bazilikához, majd sok szeretettel várunk mindenkit a Mádi Furmint Ünnepen szeptember elején.

 

Remélem addig a 2013-as Szabi Furmintunk is végre palackba kerül, hogy meg tudjuk Önöknek mutatni!

 

Árvay János

2014.08.07.