A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Spontán kávétúra Berlinbe 2. rész

2014-11-27 | Hámori Tibor



Az első részhez kattints IDE!

 

Menetrend szerint megérkeztem a berlini főpályaudvarra, ahol az ismerősöm várt, és elmentünk hozzájuk. Egy kiadós kellemes reggeli után egy pdf térképpel a telefonon nekivágtam felfedezni a berlini kávés világot. Hiszen Ti, Kedves Olvasók eddig nem tudhattátok, hogy azért örültem ennek a lehetőségnek, mert ott már 14 olyan kávézó van, mint ahol én is dolgozom itthon. Többen a kávézók közül saját maguknak pörkölnek kávét, amit többször is volt már lehetőségem kóstolni.

 

Első utam rögtön a The Barnba vezetett. Ennek a kávépörkölőnek két boltja van. Én először a Mittében (Berlin egyik kerülete) lévőbe mentem. Ezt az üzletet 2010-ben nyitották. A bolt nagyon picike, viszont annál több ember fordul meg itt. Ez kimondottan az a fajta kávézó, ahova az ember beugrik egy gyors és nagyon jó minőségű kávéra, meg egy sütire ebéd után, aztán megy is tovább a dolgára.

 

Spontán kávétúra Berlinbe 2. rész

 

A hagyományos süteménykínálaton (banánkenyér, szenzációsan finom és laktató répatorta) túl ebédidőben mindig található valami egyszerű friss saláta is a készlet erejéig. A személyzet folyton munkában van, de ettől függetlenül kedvesek és segítőkészek. Az italokra nem kell túl sokat várni a legnagyobb tömeg közepette sem (és névre adják ki mindegyiket).

 

Aki szeretne itt dolgozni vagy laptopozni, az számítson rá, hogy nem fog tudni. Berlinben nem jellemző, hogy a kávézókban lenne wifi, illetve bizonyos helyeken az ott dolgozni kívánókat egy helyre csoportosítják, mondjuk a kávézó hátsó részébe. Itt erről nincs szó, viszont nincsenek akkora asztalok, amire ráférne egy laptop. A kávézó igazi német precizitással van berendezve, és minden szabad területet arra használtak fel, hogy maximalizálják az ülő- és állóhelyeket.

 

Spontán kávétúra Berlinbe 2. rész

 

A másik kávézó Prenzlauer Bergben van. Ez a hely 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagy közönség számára, és itt található a cég pörkölőüzeme is. A berendezés hasonló, mint a másik helyen, viszont itt teljesen más hatást kelt. Ez az üzlet ugyanis hatalmas, amellett hogy szintén a korábban a Mittében látott pici asztalokkal és székekkel rendezték be.

 

Itt személy szerint úgy éreztem magam, mint Gulliver a törpék országában. Ebben az üzletben szokott a cég nyilvános kávékóstolást szervezni, ami általában szombat délutánonként van. Ez egy olyan esemény, amelyre bejelentkezés nélkül lehet csatlakozni, és itt az ember egy cuppingon (cupping: a kávékóstolás angol kifejezése) meg tudja kóstolni a cég teljes kávékínálatát.

 

Az árakról azt érdemes tudni, hogy egy eszpresszó 2,5 euró, egy szelet répatorta 3 euró. A legdrágább kávé 7 euró (CoffeeFlight: dupla presszó, flat white, filter kávé mind ugyanabból a kávéból). Nagyon különleges élményt tud adni, ha valaki bírja a koffeint vagy meg tudja állni, hogy ne igyon meg mindent. Én sajnos nem tudtam megállni…

 

Cím: Auguststraße 58, 10119 Mitte & Schönhauser Allee 8, 10119 Prenzlauer Berg. Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 8:00-18:00 Szombat-Vasárnap: 10:00-18:00

Web: http://barn.bigcartel.com/

Facebook: https://www.facebook.com/THEBARNBERLIN


A Barn pörkölőjéből az utam a Café CK-ba vezetett, amit Cory Andreen (World Cup Taster Bajnok) nyitott meg 2009-ben. Már mikor beléptem az ajtón, tudtam, hogy nem egy átlagos kávézóban vagyok. A zene bakelitről szólt (Tina Turner), és az egész hely olyan hatást keltett, mintha a kinti világ nem is létezne.

 

Spontán kávétúra Berlinbe 2. rész

 

Nyugalom, kis félhomály mint egy koktélbárban. A baristák kedvesek, segítőkészek, és rögtön elmeséltek mindent a házban lévő össze kávéról (ami nem volt kevés, kb. 10 féle). Egyszerre általában kétféle eszpresszóval dolgoznak a Five Elephanttól ,és többféle filtert tartanak – a tekintélyes múlttal rendelkező – norvég Solberg&Hansen pörkölőtől. 

 

Itt már csak egy dupla presszóra voltam hitelesítve, mert eddigre a két Barn-ban ittam 2 filter kávét (0,5L) egy flat white-ot (0,19L) és egy dupla presszót. Ez összesen 4 eszpresszó és a 2 filter kávé, ami koffeintartalom szempontjából további 4 eszpresszónak felel meg. És a nap még nem ért véget.

 

Amit kaptam, attól teljesen elhűltem. Életem eddigi egyik legjobb és legmegosztóbb presszója volt. Ízében finom, balanszos, testes és mégis gyümölcsös, mint egy igazi etiópiai eszpresszó. A felszolgálás viszont számomra teljesen új és szokatlan. Csésze helyett egy nagy whisky-s pohárba készítették el a kávémat, ami alatt ugyanúgy volt mérleg, ahogy mi csináljuk itthon.

 

Amikor megkérdeztem, hogy miért így szolgálják fel az italt (mármint ilyen pohárban, és nem csészében), azt a választ kaptam, hogy ez a pohár további plusz élményt ad a kávéhoz, mert felerősíti a kávé kellemes és friss aromáit. Így a vendégek még teljesebb, komplexebb ízélményhez jutnak. Miután megittam a presszót, újra útnak indultam egy kb. két sarokra lévő, No Fire No Glory nevű kávézóba.

 

Cím: Marienburger Straße 49, 10405 Prenzlauer Berg. Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 8:00-19:00 Szombat-Vasárnap: 09:00-19:00

Web: http://cafeckberlin.com/

Facebook: https://www.facebook.com/cafeck

 

Folytatjuk…

 

A répatortát ábrázoló kép innen, a Barn kávézót bemutató innen, a Café CK-t ábrázoló pedug innen származik.