A pincészet borbemutatása
A bor alapanyaga a Gyöngyöstarján határában húzódó hivatalos elnevezéssel Paskomnak, a köznyelvben azonban Bércnek nevezett dűlő, amelynek talaja andezit törmelékben gazdag barna erdőtalaj. Az ültetvény kora 10 év, a szüretre 2013. november 6.-án került sor, a mustfok 25 MM volt. 59 gramm/liter maradék cukor.
Érlelési információkA túlérett enyhén töppedt szőlő a bogyózást követően 12 órás hideg áztatásra került sor. Az erjedést 36 órás mustülepítés előzte meg. A tétel természetes élesztők segítségével erjedt ki. 9 hónapig érett 5-6 éves 225 literes fahordóban. A bort 2014 augusztusában derítést és szűrést követően palackozták. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.