A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Mátrai Hárslevelű

Mátrai Hárslevelű, 2013

Csernyik Pince

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Mátra
 • Alkohol %

  14,5 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  100% hárslevelű
 • Értékelésünk

Véleményünk szerint

Erőteljes, élénk citromsárga a poharunkban lévő bor. Az illat elsőként fűszeres, vajas és pörkölési jegyeket idéz, de a következő szippantáskor már az előtérbe lép az attraktív mézes és sárga húsú gyümölcsös karakter mély illatvilágot alakítva ki. Ugyanez a dús, gazdag aromatika folytatódik a kortyban is. A test telt, az alkohol ezzel arányosan magas, a savak mennyisége integráltságuk foka miatt közepesnek hat, de tartást ad a szerkezetnek. Erőteljes, hosszan a szájban időző kompozíció, amely komplex, hála gyümölcsös, fűszeres zamatainak.

A kóstolás dátuma: 2015-02-17

A pincészet borbemutatása

Az alapanyag a Göngyöstarján határában található Papjuss dűlőből származik, ahol a kb. 35 éves hárslevelű ültetvény andeziten kialakult barna erdőtalajon terem.

Érlelési információk

A túlérett és töppedt szemeket tartalmazó szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel fahordóban erjedt december végéig. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül. A tétel 8 hónapig ötödikdik és hatodikdik töltésű 225 literes fahordóban, érlelődött.

Csernyik Pince bemutatása

Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!