A pincészet borbemutatása
A szőlő 70%-ban Gyöngyöstarján határából 30%-ban Atkárból származik. A talaj itt andeziten kialakult barna erdőtalaj. A kékfrankos ültetvény 33 éves, a cabernet franc 10 éves. A tőkék sűrűsége 3300 tőke/hektár, a hozam 55 hl/ha azaz 2,5 kg/tőke. A szüret 2012 szeptember 4-15. között három időpontban zajlott, a mustfokok: 18, 19,5 és 21 MM.
Érlelési információkHárom időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kék szőlő cefréjéről négy órás áztatás után történt meg. Az erjesztés három különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-25 fokon, a másik része 18-20 fokon erjedt. A bor tartályban érett öt hónapig. 2012 januárjában palackozták derítést, lapszűrést követően. |
Hol vásárolható meg
Budapest: Borfalu Bortéka, Colour WineWorld; Pincekulcs Borkereskedés Budakeszi, Tarján Borház Salgótarján, Filoxéra Bortéka Szeged, BORday Borbár Szolnok, Mátrai Borok Háza Gyöngyös
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.