Xarel lo
2009-12-22 | VinoportPenedés területének legtipikusabb fajtája, a cavak alkotója. A xarel-lo mindenféle talajt jól bír, 0 métertől 400 méterig elterjedt szőlőfajta. A xarel-lót pansa blanca néven is emlegetik Spanyolországban és cava készítéshez is használják. Fagyérzékeny, vastag héjú erősen pigmentált bogyókkal. Mindenképp érdemes kivárni, hogy teljesen beérjen, mert így jó karakterű borok készíthetők belőle. Ha teljes érettségben szedik, szép savai ellenére is kereknek hat.
Bora testes, aranyszínű, magas extrakttal. Jól érlelhető új kis tölgyfa hordóban is. Igencsak vegetális, enyhén földes jellegű bort ad, gyümölcsössége visszafogott, viszont jellegzetessége a parázskrumpli és némi dió íz.
Felhasznált irodalom: Mészáros Gabriella és Sánta Zoltán: Bortankönyv - A világ borai, 307. o.
Ha szeretne még olvasni a caváról ide kattintson>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!