A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Étcsokival kóstoltatjuk a cabernet franc-t

Mokos Péter a villányi franc-ról

2014-11-03 | Tóth Adrienn


Étcsokival kóstoltatjuk a cabernet franc-t

Bár sokszor elfelejtjük ezt, ha pusztán borokról beszélünk, olyan, mintha az asztal egyik lábát kihúznánk, billeg a végeredmény. A borról való gondolkodás akkor lesz teljes, ha az egész borfogyasztási környezetet figyelembe vesszük, így örültünk annak, hogy amikor Mokos Péter a Mokos Családi Pincészet cabernet franc borairól beszélt, szóba hozta a 2009-es tételhez párosított étcsokoládét.


„Pincészetünk viszonylag fiatal még, 2003-ban telepítettünk szőlőt és gyümölcsöst, az első palackozott tételeink a 2008-as, 2009-es évjáratból származnak. Cabernet Franc bort elsőként 2008-ban készítettünk, amelyből mindössze 500 palack került forgalomba. Nagyobb tételben a 2009-es évjárat kapható, amelynek 15,7%-os alkoholtartalma, 6,6 gramm/liter sav- és 32,5 gramm/liter extrakttartalma van.

 

A szőlőt kézzel szüreteltük október 15-én, majd húsz hónapon keresztül közepes pörkölésű zempléni hordóban érleltük, végül a palackozásra 2012 augusztusában került sor. A pince portfólióján belül ez számít a csúcsbornak ,a Pinot Noirral együtt. Az utóbbi szintén 2009-es évjárata a tavalyi Villányi Borversenyen a legjobb pinot noir címet nyerte el.

 

 

A jövőben a borvidék prémium cabernet franc borai mellett létrejövő még magasabb minőségű új eredetvédelmi kategória lesz a villányi franc, amelynek a borász reményei szerint a 2014-es Mokos Franc is része lesz. Az idei évben kiemelt odafigyelést igényelt a fajta, a pincészetnél a tavasszal beállított 35 mázsa/hektáros terméskorlátozást szeptember-október során háromszor válogatták át a tőkéken, melynek eredményeképpen kevesebb, mint 19 mázsa szőlőt szüreteltek (ez tőkénként körülbelül 0,4 kg, azaz 3-4 fürt).

 

A 2009-es Cabernet Franc borra jellemzőek a pörkölt diós, karamellás, étcsokoládés jegyek, ezért az általunk, a pincénél szervezett bor- és csokoládékóstolókon egy kb. 70% kakaótartalmú étcsokoládét kínálunk hozzá.”



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!