10+1 étel kékfrankoshoz
Kékfrankos Április
2016-04-19 | Ferenczi CsillaA kékfrankos a legnagyobb mennyiségben termesztett kékszőlő itthon, többek között a Soproni, Egri, Szekszárdi, Villányi és Kunsági borvidéken. Ennek tiszteletére idén is Kékfrankos Áprilist hirdet a Winelovers. Lássuk, mit érdemes fogyasztani a kékfrankos mellé!
(Nyitókép: a Magyar Borok Bálja kékfrankosához idén libacomb járt fűszeres sütőtökkel és kellel. Fotók: Pintér Árpád)
Milyen a kékfrankos bora?
Savhangsúlyos, fűszeres, gyümölcsös vörösbor, közepes testtel és közepes vagy némileg magasabb tannintartalommal. Kiváló, összetett bor, hosszú korttyal, finom utóízekkel. Kóstolva a tipikus, jó minőségű és szépen elkészített borában először cseresznyés, meggyes, szedres jegyek jönnek, majd bors, esetleg édesfűszerek vagy csoki, és izgalmas hordóhasználatkor még kókuszt, marcipánt, eukaliptuszt is érezhetünk.
Különösen elegáns, illatos és tartalmas borokat ad Burgenlandban, - a talaj és a klíma függvényében sok-sok stílusban, ám itthon többnyire kétféle stílust különböztetünk meg: a melegebb termőhelyek buja, gazdag, testesebb borát (pl. Szekszárd, Villány), illetve a hűvösebb helyek magasabb savú, karcsúbb, közepes testű borait (Sopron, Eger). MInd ászokhordós, mind kishordós érleléssel találunk szép tételeket, talán az új hordó az, ami rossz irányba viszi néha e fajta borait. A kékfrankos rendkívül népszerű alapanyag a rozék, sillerek esetében is, hiszen a jó időben szüretelt szőlőből a ropogós savak és friss a gyümölcsösség révén könnyed és lendületes borok születhetnek. Szűrés és derítés nélkül különösen tartalmas borokat ad, ezenkívül a bikavér alapját is képezi.
Szokványos és kevésbé szokványos párosítások – 10+1 tipp a kékfrankos mellé
Nagy általánosságban: a kékfrankost bátran választhatjuk zsíros ételekhez, frissítő savtartalmuk ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat.
A tavalyi Borbál kékfrankosa mellé pedig egészben sült báránylapocka került narancsos Puy-lencsével, karfiol pürével és osztriga gombás berkenyével
1. A kékfrankos rozékat bármilyen könnyű, tavaszias salátával (avokádó, spenót, medvehagyma), esetleg ajvárral, zakuszkával, caponatas pirítóssal kínálhatjuk – a siker garantált!
2. Talán meglepő, de a ponty zsíros húsa igazán jó házasságot alkot az üde kékfrankossal, főleg paprikás lisztben, krumplisalátával...
3. A zsíros vonalon tovább haladva, a kedvenc rántott húsunkkal is ki kell próbálnunk, ugyanis lenyűgöző élményt nyújt.
4. Pástétomokhoz, rilette-ekhez, kacsasültekhez is fenséges választás!
5. Ezen kívül hurkák, sült kolbászok mellé is isteni, főleg párolt lilakáposztával, vagy hagymás, édesköményes krumpliköretekkel.
6. Egy lazább, könnyedebb kékfrankos illik a paradicsomos pizzák és tészták mellé is.
7. Érdemes kipróbálnunk egy BBQ-partin, oldalassal, burgerekkel (akár tofuburgerrel), vagy egy fűszeres bélszíntatárral!
8. Bikavérhez választhatunk tipikusan magyaros ételeket, a gulyástól kezdve, a paprikásokon át, komoly pecsenyékig, és mindenféle sült (vagy vad-)húsokig.
9. Sajtok esetében keresgéljünk ezen a vonalon: feta, kecskesajt, márványsajtok, krémsajtok.
10. A menü végén is szépen helyt áll a kékfrankos, főleg egy zamatosabb, szűretlen fajta. Csempésszük csokis desszertbe (kékfrankosba áztatott meggy, borkrém), hogy méltóképpen zárhassuk a vacsorát.
+1: A fine-dining jegyében pedig lássuk, hogyan párosították a kékfrankost egyik Michelin-csillagos éttermünkben: tokhalkaviár, velő, gesztenye, gomba jus.
Talán nagyobb figyelmet kellene fordítanunk rá, hiszen amellett, hogy itthon optimálisak az adottságok a kékfrankos termesztéséhez és évről évre megbízható minőséget is produkál ez a fajta, tökéletesen illik a magyaros ételek mellé. Bátran terjesszük az igét és koronázzuk meg kékfrankossal a családi ebédeket, baráti sütögetéseket vagy romantikus vacsorákat.
Részletek a Kékfrankos Áprilisról>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!