Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!
Monoszlói életérzés
2016-06-23 | Ferenczi CsillaAmikor útnak indultunk Monoszlóra, voltak elképzeléseink, hogy mi vár majd ránk, persze készültünk kérdésekkel is. Aztán megérkeztünk a világ végére, ahol se térerő, se zaj, Liszkay Mihály éppen takarította a kertet, és minden azonnal olyan volt, mintha ezer éve ismernénk, mintha haza várt volna minket.
Liszkay Mihályt hallgatni tényleg különleges élmény. Órákig tud mesélni kalandos életéről, könyveket is írhatna – és én hallgatnám, olvasnám is szívesen. A Kerülőutak balatoni túráján félelmetesen őszinte beszélgetésbe keveredünk vele, miközben a Borkúria tágas teraszán ülve figyeltük a naplementét.
Liszkay Mihály többször is emigrált, először 16 évesen Hollandiába, ahol 8 évre rá megnyitotta első éttermét. Ezután jött Kanada, ahova már családjával költözött, hogy egy felkérésnek eleget téve egy 35 hektáros ranch-ot vezessen.
Volt, hogy 25-30 lóval két-három hétig csak barangoltunk. Igazi cowboy-élet volt ez, és mi igazán szabadok voltunk – mondta. Később a kanadai vendéglátásban kezdett dolgozni, így került az Earls étteremlánchoz, amely aztán az európai terjeszkedése során őt kérte fel budapesti üzletkötőnek. "Itthon úgyis arany tálcán hordoznak majd" – gondolta, ám amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mentek is a befektetői. Liszkay Mihály viszont itt maradt, beleszeretett a vidékbe.
Ekkortájt már művészként is bizonyított – zongoraestjei egyre népszerűbbek lettek. Már fiatalon is számos európai országba hívták fellépni, jelenleg az Emirates dubai járatán reklámozzák élő, Borász a zongoránál című zongoraestjeit.
"Vadásztam és eltévedtem"
– ez volt a válasz, amikor arról kérdeztük, mégis hogyan találta ezt az eldugott, mégis impozáns birtokot a Balaton-felvidéken. Habár a 2000-ben megvásárolt monoszlói Borkúria családi nyaralónak indult, ma mégis elsősorban esküvők elképesztően romantikus helyszíneként, első osztályú borhotelként és galériaként funkcionál. Sőt, van már helikopterleszálló, kandallós-zongorás nappali Liszkay Mihály saját családi képeivel, szauna és feszített víztükrű medence is. És itt van ő, az egész helynek a lelke, aki még mindig, nap mint nap 16 órát dolgozik. Érdemes követni Liszkay Mihályt Facebookon is!
A birtok megvásárlásakor a tulajdonos szinte azonnal szőlőtelepítésbe is kezdett. Liszkay Mihály szerint itt a Balatonnál kifejezetten jó vörösborok születnek, ez a vidék erre való. Igaza lehet. Itt, a Balaton-felvidéken tényleg csak az 1874-1914 közötti filoxéra után kezdődtek komolyabb fehérszőlő telepítések.
A kozmopolita világfajtákat álmodott ide: cabernet franc-t, pinot noir-t, merlot-t és cabernet sauvignont. A Liszkay Borkúria meg is kapta a kékszőlő telepítési engedélyt, de csak kísérleti jellegre hivatkozva. Ezekből ma hatféle vörösbor készül a pincénél, évente kb. 45.000 palack. A borok stílusát és a borászkodás irányát 10 éve állandó borász barátjával közösen határozták meg: világfajták magyar stílusban.
Liszkay Mihály első szűztermése első borát csak úgy elvitte a 2008-as 8. Páneurópa Borversenyre; két ezüst- és egy aranyéremmel tért haza. Borai azóta is rendre mindig aranyat vagy ezüstöt érnek a kóstolókon. De ami talán fontosabb, vendégei kartonszámmal viszik őket haza, és négy nívós budapesti étterem (Arany Kaviár Étterem, Cafe Pierrot, Chagall Café & Restaurant és a Halászbástya Étterem) is választott közülük a borlapjára.
"Nincs idő szerénynek lenni"
A Borkúria konyháját is egyszerű elv vezérli: csúcsminőséget háziasan. A chef Szalai Szabolccsal közösen igyekeznek kizárólag helyi termelőkre és szezonális alapanyagokra építeni, miközben folyamatosan hozzák a nemzetközileg is elvárt magas minőséget. Ottjártunkkor éppen egy 13 fős geológus társaságot láttak vendégül – az ételek és borok mellett ez a csoport is elsősorban Liszkay Mihály személye miatt érkezett.
Mi a birtok egyetlen fehérborával kezdtük a sort, a friss de tartalmas Pinot Gris-vel, amiből összesen 1200 palack készül évente, és helyben el is fogy. Megértem. A Pangyér-dűlő ásványi anyagokban gazdag termése roppant elegáns és kerek bort ad, a fehér húsú barack, mandula és finom édesgyökér változatos aromáival.
Ezután vörösre váltottunk, előbb a 2011-es Cabernet Franc jött, mely Liszkay Mihály szerint a leginkább idevaló fajta. Persze csak kóstolni szerettem volna, de a poharam hamar kiürült. A bor gazdagon szegfűszeges, édes dohányos illata után meglepően lendületes, de extrakt-gazdag korty következik. A bor teljes leírása itt!
A 2008-as Liszkay Cabernet-k (főleg a Cabernet Franc) különösen jól szerepeltek a 2011-es Decanter World Wine Awards-on, ennek okán egy ezüst- és egy bronzéremmel lettek kitüntetve.
Ha ez ízlett, a következő még jobban fog – mondta, és már kaptam is a 2011-es Cabernet Sauvignont, mely bár kissé talán túlérett, likőrös és picit túl füstös, de engem egyáltalán nem zavart, mert Liszkay Mihály belekezdett egy újabb történetbe, amelynek címet is adott: A birtok ural engem és nem én őt.
Liszkay Mihály 75 évesen azt mondja, szeretne még egyszer olyan szabad lenni, mint amilyen szabad cowboy-ként volt. De szerintünk a borász a zongoránál talán nem is tudna már a magyar borvidék nélkül élni. Mi biztosan nem tudjuk elképzelni nélküle a mai Balaton-felvidéket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Küldetésük a magyar bor (X)
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!