Ha a Dunakanyar borvidék lenne...
Dr. Tar Ferenc nemzetközi borakadémikus a rizlingek harcáról
2017-09-13 | Geri ÁdámNem kétséges, ki nyeri a rizlingek harcát – mondja Dr. Tar Ferenc, a FineWines borkereskedés tulajdonosa, aki maga is mutat be tételeket a csütörtöki rendezvényen. A vele készített interjúban "összehasonlítja" az olaszrizlinget és a rajnai rizlinget és azt is elmondja, utóbbi miért nem tud itthon elterjedni.
Mennyire ismerjük a rizlingeket?
Az én tapasztalatom az, hogy még sokszor keveredés van a két rizlinggel kapcsolatban. Miközben a rajnai rizlinget itthon kevésbé ismerik, az olaszrizling az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező szőlőfajta. Itthon a rizlinget így az olaszrizlinggel azonosítják, pedig rizling alatt a világ többi részén a rajnai rizlinget értik. Van már azonban egyfajta pozitív elmozdulás, egyre több a tájékozott fogyasztó, aki ismeri a két szőlőfajta között a különbséget.
Mutasd be, kérlek, a rajnai rizlinget!
Előrebocsátom, nekem a kedvenc szőlőfajtám, mondhatni, ennek hatására kezdtem el borkereskedelemmel foglalkozni. A rajnai rizling az egyik legsokoldalúbb szőlőfajta, a fehérek között nemzetközileg a chardonnay és a sauvignon blanc mellett a legnagyobbak között tartják számon. Minden stílusban lehet belőle izgalmas, jó ivású , elegáns bort készíteni, kezdve a könnyen iható mindennapok borától a komplex szárazokon át akár a botritiszes kései desszertborokig és a pezsgőkig. Klasszikus hazája Németország, illetve Ausztria és Franciaországnak a német határvidéke (Elzász) - ezekről a helyekről kerülnek ki a legizgalmasabb, legkomplexebb borok.
Pár próbálkozástól eltekintve itthon alig készül rajnai rizling bor. Mi ennek az oka?
Ennek a fajtának alapvetően kiegyenlített, hűvösebb klíma és egyenletes csapadék kell, másrészről a szegényebb, kopárabb termőtalajú vulkanikus, palás vidékeket szereti. Nálunk viszont olykor nagy melegek vannak, hőhullámok, aszályos nyarak, ami megakadályozza a tartósan magas minőség elérését, mert könnyen megbomlik a rajnai rizlingnél a cukor és a sav egyensúlya. És itthon általában tápanyagban gazdagabb a talaj, ez sem segíti a feszes savkarakterű borokat. Emellett az is fontos tényező, hogy itthon – a borászok közül - kevesek ismerik a fajtát, hogy hogyan kell vele „dolgozni”.
Melyek lehetnek mégis azok a termőterületek Magyarországon, ahol nemzetközileg elismert rajnai rizling készülhet?
Magyarországon kevés olyan hely van, ahol az éghajlat és a talajadottság egyaránt megfelelne és szép, egyensúlyos, izgalmas rajnai rizling bor születhet. A Badacsony és a Szent György-hegy hűvösebb részei ilyenek.
Jó termőhely lehetne még a soproni borvidék vörös csillámpalás része.
Csak érdekesség, de véleményem szerint a legjobb hely a rajnai rizlingnek itthon a Dunakanyar lenne, ami viszont nem hivatalos borvidék. Talajban ugyan más, mint az ausztriai Wachau vagy a német Rheingau, de kitettség, klíma alapján nagyon hasonlít.
Ezzel szemben az olaszrizling, bár nem őshonos, az egyik „legmagyarabb” szőlőfajta. Futhat-e be olyan karriert külföldön, mint a furmint?
Lehet, hogy most megbotránkoztatok egyeseket, de azt gondolom, még a kéknyelűben is több a potenciál, hogy nemzetközileg elismert, izgalmas szőlőfajtává váljon. Az olaszrizling hátránnyal indul azért is, mert nincs olyan karaktere illatban, aromatikában, ízben, nem lehet a korábban felsorolt széles skálán kiemelkedő bort készíteni belőle. A hazai adottságok kedveznek neki, a borászaink jól ismerik, szép, elegáns, de alapvetően könnyedebb borok készülnek belőle. Nehéz ugyanis eltalálni az optimális érettségét, ahol a savak és a cukor egyensúlyban vannak, ami a fehérbornál mindig az eleganciát adja.
Hol van akkor a helye a palettán?
Az olaszrizlinggel nem a grand cru-t kell megcélozni, bár vannak nagyon komoly, elegáns tételei a Jásdi pincészetnek, a Szent Donátnak és még pár Balaton-felvidéki borászatnak. Sok kiaknázatlan lehetőség van benne, és vannak jó kezdeményezések, hogy megmutassák vele a terroir-t, mert erre alkalmas. Ezzel együtt a mindennapok bora közelebb áll a kvalitásaihoz. Ilyeténképpen a most megrendezésre kerülő párbaj kimenetele, mondhatni, nem kétséges.
Aki nem csak az elméjét szeretné élesíteni a rizlingekből, hanem meg is kóstolná mindkét szőlőfajta jeles képviselőit, látogasson el a Winelovers Afterwork "Rizlingek harca" elnevezésű rendezvényére szeptember 21-én.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!