Női úttörők a borvilág élvonalában
2025-11-27 | Szabados Enikő
A borok világa évszázadokon át a férfiaké volt: pincemesterek, borászok, szőlősgazdák, kádármesterek és kereskedők jelölték ki a fejlődés irányát a szőlőültetvényektől a palackig. A férfiak uralta hagyományokban ritkán találtak helyet a nők, akik gyakran kreativitásukkal, kitartásukkal és érzékenységükkel formálták a bor történetét.
Az elmúlt évtizedekben egyre több női borász dolgozik elhivatottan, bátran kísérletezve vagy hagyományos értékeket modern szemlélettel ötvözve. Bemutatunk öt olyan inspiráló hölgyet, akik úttörők voltak egy-egy borászati területen, és munkájukkal, kitartásukkal új fejezetet nyitottak a borvilág történetében.

Bingeni Szent Hildegárd, a középkor első női borásza
A 12. századi német bencés apátnő nemcsak természettudós, az első női zeneszerző és polihisztor volt, hanem a bor készítésének és gyógyászati felhasználásának korai szaktekintélye is. A rupertsbergi kolostor vezetőjeként szőlőültetvényeket irányított. A kolostor borai nemcsak liturgikus szerepet töltöttek be, hanem gyógyító eszközként is szolgáltak. Hildegárd részletesen leírta, hogyan hat a bor az emberi testre, mikor és milyen bort érdemes fogyasztani, és hogyan lehet növelni vagy éppen finomítani a borok minőségét. A borról így vélekedett: „A bor melegsége és ereje révén – mértékletes fogyasztás esetén – gyógyítja az embert és javítja kedélyállapotát.” Műveiben elsőként jegyzett fel olyan megfigyeléseket, amelyek a modern szőlészeti–borászati gondolkodás alapjaivá váltak. Tudományos írásaiban a bor tárolásától a fűszeres borokig számtalan témában írt, így Hildegárd joggal tekinthető az első dokumentált női borásznak és borászati szakírónak.

Ferreirinha, a Douro-völgy védőangyala
Kevés nő írta át olyan maradandóan a borászat történetét, mint Antónia Adelaide Ferreira (1811–1896), akit Portugáliában csak Ferreirinhaként emlegetnek. A fiatalon megözvegyült Dona Antónia nemcsak sikeres borász és üzletasszony volt, hanem szociálisan érzékeny, közösségépítő személyiség is, aki a Douro-völgy fejlődésében nagy szerepet játszott. Miközben Európa borvidékeit letarolta a filoxéra, ő nemcsak saját ültetvényeit mentette meg, hanem hitelekkel, tanácsokkal és újításokkal segítette a Douro-völgy kistermelőit, sőt munkásairól is gondoskodott. Birtokait folyamatosan bővítette és modernizálta, új technológiákat honosított meg. Nevét több birtok őrzi ma is, például a neves Casa Ferreirinha és az ikonikus Barca Velha. A mai portói palackokban is érezhető Ferreirinha szelleme.

Madame Clicquot, a pezsgő világának nagyasszonya
A szintén fiatalon megözvegyült Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot 27 évesen vette át a családi pezsgőház vezetését a 19. század elején. Üzleti érzéke és bátorsága elképesztő sikerre vitte a Veuve Clicquot (özvegy Clicquot) márkát, ami a luxuspezsgő szimbólumává vált a napóleoni háborúk zűrzavarában. Madame Clicquot pezsgőt csempészett Oroszországba, ahol óriási sikert aratott. Amellett, hogy fantasztikus üzletasszony volt, számtalan technikai újítást, modernizálást vezetett be, amelyek ma is a pezsgőkészítés alapelvei közt szerepelnek. Ő vezette be a rázóállványt (pupitre), amely lehetővé tette, hogy a pezsgő kristálytiszta és üledékmentes legyen. Elkészítette a történelem első évjáratos pezsgőjét (1810), valamint neki köszönthetjük a modern rozépezsgő irányzatát is. A legendás Veuve Clicquot évente Woman of the Year (az év nője) elismerést ad át ma is, hogy az egykori tulajdonos személyét példaként állítsa, és emlékeztessen arra, hogy egy elszánt nő képes akár egy egész iparágat új pályára állítani.
Mary és férje, Christopher Penfold
Mary Penfold, az ausztrál borászat „láthatatlan alapítója”
A Penfolds név ma a világ egyik legismertebb borászati márkája, ám kevesen tudják, hogy a legendát valójában egy nő teremtette meg: Mary Penfold. Az 1840-es évek Ausztráliájában férjével, Dr. Christopher Penfolddal együtt alapították meg a Magill Estate-et, ám a borászat irányítása hamarosan szinte teljes egészében Mary kezébe került. Miközben a férje orvosi praxist folytatott, ő felügyelte az ültetvényeket, megszervezte a szüretet, a hordók gondozását, kísérletezett az érleléssel és házasításokkal, folyamatosan javítva a Penfolds borok minőségét. Mary nemcsak kivételes technikai, hanem üzleti érzékkel is rendelkezett. Férje halála után még több mint húsz éven át vezette a borászatot, és olyan alapokat tett le, amelyekre később egy egész birodalom épülhetett. Munkája nyomán a Penfolds a 19. század végére Ausztrália egyik legnagyobb és legelismertebb borászata lett, a shiraz pedig az ország ikonikus fajtájává vált.

Sarah Morphew Stephen, az első női Master of Wine
A borvilág legmagasabb szintű, szakmai tudását a Master of Wine (MW) képesítés jelenti, amelyet a londoni székhelyű Institute of Masters of Wine (IMW) ad ki. Az oklevél tulajdonosai egy rendkívül szigorú vizsgán bizonyítják borismeretüket, borok értékelésében szerzett jártasságukat és szakmai tudásukat. 1953-ban került sor az első vizsgára, amikor hatan szerezték meg a képesítést. Jelenleg több mint 400 képesített szakember van, ebből körülbelül 150 nő lehet büszke élete e mérföldkövére. Az első női Master of Wine címet 1970-ben szerezte meg 28 évesen a két éve elhunyt Sarah Morphew Stephen, aki már 11 éves korától érdeklődött a borok iránt, amikor egy barátjuknak segített bort készíteni Madeirán. Mindössze 17 évesen levelet küldött egy portói borászatnak, hogy gyakornokként dolgozhasson náluk. A visszautasítás, miszerint egy nőnek nincs helye a borkereskedelemben, mélyen lesújtotta, de egyben elszántabbá is tette. A bordeaux-i egyetemen tanult borászatot, ahol a világhírű borász, Emile Peynaud mellett dolgozott. Ezt követően az Egyesült Királyságban dolgozott borvásárlóként és borügynökségeknél, majd Skóciában saját borügynökséget vezetett. Az ő sikere bizonyítja, hogy a szakértelem és elszántság a bor világában nem ismer lehetetlent.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!







