Bort is, sört is, töményet is sokat iszik a magyar
Felmérés
2015-12-22 | VinoportEurópa szerte csökken vagy stagnál az átlagos szeszfogyasztás, ugyanakkor a sörivó nemzetek a borra, a borivók pedig a sörre nyitottak az elmúlt években. Magyarországon az égetett szesz is jól fogy.
A globalizáció – legalábbis a kontinensen – az alkoholfogyasztásban is mindinkább megmutatkozik: nemcsak a megivott szesz mennyiségében, de abban is egyre kevésbé különböznek egymástól az európaiak szokásai, hogy mit isznak – derül ki a Népességtudományi Kutatóintézet legutóbbi hírleveléből, amelyet a Magyar Idők ismertetett.
A lap összegzése szerint Európa legtöbb országára az alkoholfogyasztás fokozatos csökkenése jellemző. A trend a legtöbb országban az 1970-es évekig emelkedett - Magyarországon az 1980-as évek második feléig, például Finnországban viszont 2007-ig - majd csökkenni kezdett. Norvégiában vagy Izlandon, ahol korábban alacsony volt az alkoholfogyasztás, az elmúlt évtizedekben nem állt meg a mennyiségi növekedés.
Az OECD idén publikált, 2012-es adatai szerint Európában a litvánoknál fogy a legtöbb szesz, évenként és fejenként 14,4 liter. Magyarországon 11,1 liter az egy főre jutó alkoholfogyasztás, ami nem számít kirívónak a kontinensen, ahol jellemzően 9 és 12 liter közötti szinteket mérnek.
A felmérésből az is kiderült, hogy ma már kevésbé állja meg a helyét a "sörivó-" vagy "borivó nemzet" kifejezés, hiszen egyre egységesebbé válik az is, amit mi európaiak iszunk. A sörivás népszerűvé vált olyan tradicionálisan borivó országokban is, mint Olaszország vagy Spanyolország, a borivás pedig elterjedt például Norvégiában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban. A kelet-európai országok kivételnek számítanak: itt változatlanul sok égetett szeszes ital fogy, és ez több államban – így Magyarországon is – magas vagy legalábbis átlagosnak tekinthető sör- és borivással társul.
Hazánkban az 1990-es évek óta mérséklődött a túlzott alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az alkoholizmus ugyanakkor továbbra is nagy problémának tekinthető.
Sok magyar célja a vedelés lett, a mértékletes fogyasztás, borozás helyett – ezzel az alkohol a drog szintjére zuhant. Ezen kizárólag akkor lehet fordítani, ha az egészség mint érték jelenik meg a társadalomban" – hangzott el nemrég egy, a témában szervezett konferencián.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!