A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nádborral hódít a letaszíthatatlan király

Hans Tschida újra tarolt az IWC-n

2015-09-03 | Vancsik Ivett, Erős D. Zoltán


Nádborral hódít a letaszíthatatlan király

Öt arany, hét ezüst, hét bronz. Ilyen eredményekkel tértek haza a magyar borok, miután az International Wine Challenge-en megküzdöttek több mint 14 ezer vetélytárssal. A legnagyobb szenzáció azonban, hogy ötödszörre is az osztrák Hans Tschida lett az édes borok mestere. Hogy lehet ez?


A világ egyik legnagyobb borversenyének számító londoni International Wine Challenge-en idén több mint 14 ezer bort versengett. A bírálatot végző, több száz tagú nemzetközi zsűriben most is Master of Wine-ok, bortermelők, borkereskedők és szakújságírók foglaltak helyet, akik két lépésben hozták meg a döntésüket. Először abban foglaltak állást, hogy az adott bor érdemes-e éremre, a második bírálat viszont már az érem fokozatáról.

Az idén 489 aranyérmet osztottak ki, amelyből öt jutott a magyar boroknak

Ezúttal  a Patrícius Borház – Patrícius Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2006, Royal Tokaji Borászat – Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011, Sauska Pincészet – Sauska Cuvée 113 2013, Tokaj Kereskedőház – Tokaji Essencia 2007, Tornai Pincészet – Tornai Pincészet Prémium Juhfark 2013 bora érdemelte ki ezt az elismerést.

 

A 2111 ezüstérem közül hetet nyert magyar bor

Disznókő – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2003, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2009,  Hilltop Borászat – Marks and Spencer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007, Lajvér Borház – Lajvér Pannon Cuvée Blanc 2014, Royal Tokaji Borászat – Royal Tokaji Dry Furmint Vineyards Selection 2013, Royal Tokaji Borászat – Royal Tokaji Late Harvest 2013, Tokaj-Hétszőlő Zrt. – Tokaj-Hétszőlő Furmint Selection 2012.

A bronzérmes borok száma 3424, közöttük is hét a magyar van

Íme a lista: Törley Pincészet - György Villa Zöldveltelini 2014, Hilltop Neszmély Zrt. – Wine Atlasz Tokaji Furmint 2014, Koch Borászat – Koch Borászat Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres 2014, Lajvér Borház – Lajvér Pannon Olaszrizling 2014, Nyakas Pince – Nyakas Pince Budai Chardonnay 2014, Tornai Pincészet – Tornai Pincészet Top Grófi Somlói Juhfark 2011, Törley Pezsgőpincészet – Törley Gála.

A 3651 ajánlott bor közé tizenkilenc magyar került

Ezek a következők:  Balatonboglári Borgazdaság - Chapel Hill Pinot Grigio 2014, Csányi Pincészet - Château Teleki Villányi Cabernet Franc 2012, Csányi Pincészet - Elegance Cuvée 2012, Frittmann Borászat - Frittmann Generósa 2013, Frittmann Borászat - Frittmann Irsai Olivér 2014, Frittmann Borászat - Frittmann Rajnai Rizling 2013, Haraszthy Pincészet - Fantástico Chardonnay 2011, Haraszthy Pincészet - Haraszthy Sauvignon Blanc 2014, Hilltop Neszmély Zrt. - Hilltop Premium Merlot-Kékfrankos 2012, Hilltop Neszmély Zrt. – Via Cupola Sauvignon Blanc 2014, IKON Borászat – IKON "Tulipán" 2011, Marks & Spencer – Marks & Spencer Tokaji Száraz Furmint 2013, Tokajicum Borház – Tokajicum Királygát Furmint 2012, Tornai Pincészet – Tornai Pincészet Somlói Friss Zenit 2013, Törley Pezsgőpincészet – Campanula Chardonnay 2014, Törley Pezsgőpincészet – Campanula Pinot Grigio 2014, Törley Pezsgőpincészet – Hungaria Rosé, Törley Pezsgőpincészet – Törley Chardonnay 2013, Törley Pezsgőpincészet – Törley Pinot Noir Rosé 2013.

Nádborral hódít a letaszíthatatlan király

Az édes borok örök mestere

A versenyen öt kategóriában osztják ki az év borásza díját. Az édes borok mestere közép-európai borász lett, ám nem tokaji, hanem egy osztrák, Hans Tschida. Nem is először,

a  Fertő tó partján fekvő Illmitzben tevékenykedő borász ötödik alkalommal lett a cím birtokosa.

Hans Tschida trockenbeerenauslese (TBA), jég- és nádborait az idén négy arany, három ezüst és négy bronzéremmel díjazták. Az idei „aranyos” borai: a Zöldveltelini  Eiswein 2012, a Sämling TBA 2012, a Sämling TBA 2008 és a Muscat Ottonel Schilfwein 2009. Az osztrák borászat 2010 óta IWC-én 40 arany-, 36 ezüst-, 4 bronzérmet és 19 trófeát nyert. (Azt, hogy ennek mi lehet az oka, később külön cikkben fejtegetjük majd.)

Hans Tschida

Borászatának 30 hektárnyi szőlője a burgenlandi Fertőzug régióban található. Fő szőlőfajtái: az olaszrizling, a chardonnay,a sämling, a muscat ottonel, tramini és a pinot blanc. Borai Európában, de szerte a világban keresettek, forgalmazzák az Egyesült Államokban és Kínában is.

 

Az édesbor termelők közül Hans Tschida mellett az idén a kanadai borász Bruce Nicholson, valamint a német Klaus Kuhn aspirált címre. Nicholson a British Columbiában működő Inniskillin pincészetben tevékenykedik és neve nem ismeretlen Európában: 2009-ben a Vinitaly fődíjasa lett. Eddigi sikereinek 50 százalékát jégboraival érte el. A würzburgi Klaus Kuhn a Staatliche Hofkeller Hörsteiner Abtsberg Beerenauslese, 2013 rizlingjét az IWC az aranyérem mellett trófeák sorával ismerte el, s ez a bor kapta az IWC Champion Sweet Trophy-t is.

Mi az a nádbor?

Más néven szalmabor. Az érett szőlőfürtöket a tőkéről leszedik, majd azokat szellős helyen állványokon, nád, vagy szalmarétegre rakják, s azokon tartják mindaddig, míg a szőlőbogyók a száradás és fonnyadás következtében összetöppednek, cukortartalmuk koncentrálódik. Az így kipréselt szemekből nagy alkoholtartalmú édes bor készül. A Fertő tó híres nádtermelő vidék, ezért a borászok itt szívesen használják erre a célra szalma helyett a nádat. 

 

Nádbort Willi Opitznál (szintén Illmitz) is kóstolhatunk – nála egy látogatás nem csupán a borok, hanem az azok mellé elmesélt történetek miatt jelent élményt. A Muskat Ottonel Schilfwein készítéséhez 6-7 hónapig nádágyon töppesztett szőlőszemeket préselnek – 100 kg szőlőből mindösszesen 6-7 liter bor nyerhető ki, tehát egy nagyon koncentrált esszenciáról beszélünk. Az Opitz One (más néven Mr President) nádbor zweigeltből készül – intenzív rumos-aszaltszilvás, kakaós-kávés illat és ízvilág jellemzi; ezt a bor Barack Obama elnökké választásának tiszteletére kapta a Mr. President elnevezést, Obama pedig külön levélben köszönte Willi Opitz gesztusát.

A környék ritkaságai még a kékszőlőből készülő jégborok

A Fertő tó keleti partján, Illmitzben Franz Heiss kékfrankos Eisweinja is igazi kuriózum. A fagyás alapvetően változtatja meg a szőlőszemek ízét és ez még inkább igaz a kékszőlők esetében: erőteljesebbek az egzotikus és bogyós aromák, a lecsengés pedig határozottan fűszeres, ánizsos-rózsaborsos, szép gyümölcsösséggel és harmonikus savassággal. 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!