Szoborral Tokaj egységéért
Munkához látott a Tokaj Alapítvány
2015-09-28 | VinoportA Tokaj Alapítványt azzal a szándékkal hozta létre Demeter Zoltán 2014-ben, hogy a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és értékeit gondozva építsék tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával. Alább a Tokaj Alapítvány első szoboravatójának beszámolója.
"Szeretnénk a helyi embereknek és az idelátogatóknak a figyelmét felhívni arra, hogy a borvidék elmúlt 500 évének kik voltak a meghatározó gondolkodói, szellemi és gyakorlati építői. Ennek érdekében az alapítvány emlékparkot hoz létre a borvidék fővárosában, Tokajban. Terveink szerint az emlékparkba szobrokat és domborműveket fogunk felállítani minden évben egyet-egyet.
Az emlékparkban elsőként annak a Dr. Szabó Józsefnek a mellszobrát avattuk fel 2015. szeptember 18-án a tokaji Paulay Ede Színház udvarán, aki 150 évvel ezelőtt megrajzolta Tokaj-Hegyalja első földtani térképét, mely térkép az 1867-ben négy nyelven megjelent Tokaj-Hegyaljai Album mellékleteként szolgált.
Az eseményen beszédet tartott Demeter Zoltán borász, alapító, Posta György Tokaj város polgármestere - a szobor felavatója, illetve Dr. Kecskeméti Tibor geológus, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgató-helyettese - Dr. Szabó József méltatója.
A szobor Illyés Antal szobrászművész alkotása.
A szoboravatást és az azt követő fogadást megtisztelte jelenlétével Georg Riedel úr, a Riedel pohárgyár tulajdonosa, aki aznap hivatalosan bemutatta a borvidéken az új fejlesztésű Riedel Tokaji Furmint poharat. Történelmi pillanatként éljük meg, hogy a szoboravatás során már ezt az új poharat tarthattuk a kezünkben.
A fogadáson bemutatta borait az Áts Pince, a Tokaj Oremus, a Royal-Tokaji Borászat, a Sauska Pincészet, a Tokaj-Hétszőlő és a Tokaj Nobilis.
A gasztronómiát az encsi Anyukám Mondta Étterem képviselte.
Az Emlékpark támogatói: Tokaj Város Önkormányzata, Nemzeti Együttműködési Alap, Tokaj.hu, Dr. Holló Leleszi Ernő, Papp Tibor és Demeter Zoltán.
Szabó József
A magyar geológia, azon belül is az ásvány- és kőzettan világhírű professzora. Tanulmányait a Pesti Egyetemen kezdte meg, ahol jogi és filozófiai tanulmányokat folyatott. Ezt követően tanulmányait Selmecbányán, a Bányászati Akadémián folytatta, majd ott szerzett bányamérnöki diplomát kiváló minősítéssel.
1848-ban politikai szerepet vállalt, ugyanis Kossuth Lajos minisztériumában dolgozott tisztviselőként, majd a szabadságharc folyamán Pest vármegye − a lőporgyártáshoz nélkülözhetetlen − salétromügyi főfelügyelőjeként dolgozott.
A szabadságharc leverését követően kezdte meg tudományos munkásságát. 1862-től kezdve oktatott ásvány- és kőzettant a Pesti Egyetemen. Kevésbé ismert Szabó József hegyaljai kötődése. Ugyanis egyik fő kutatási területe a harmadidőszaki (miocén, pliocén) vulkáni tevékenység tanulmányozása volt a Kárpát-medencében, amelybe szorosan illeszkedett az Eperjes-Tokaji (ma Zempléni)-hegység kialakulása. Szabó József ennek a tudományos érdeklődésnek köszönhetően került közelebbi ismeretségbe a Tokaj-hegyaljai borokkal.
1867-ben társszerzője, illetve társszerkesztője volt a Pesten, Emich Gusztáv nyomdájában kiadott Tokaj-Hegyalja című albumnak, amelyben hosszú és részletes tanulmányt szentelt a borvidék földtani viszonyainak. Sőt, ő készítette el a borvidék első, minden tudományos igényt kielégítő földtani térképét is. (Szerző- és szerkesztőtársa Török István volt.). A kötet egyébiránt az 1857-ben életre hívott Tokaj-Hegyaljai Bormívelő Egyesület felkérésére született meg.
Szabó József földtanászok több generációját nevelte ki a Pesti Egyetemen, melynek rövid ideig 1883−1884 között a rektora volt. Kimagasló kutatási eredményeinek köszönhetően az 1858. évben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, majd az 1867. évben a rendes taggá választották. 1888-tól haláláig a Magyar Tudományos Akadémia igazgatói tisztét töltötte be.
Forrás és még több fotó a Facebookon.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Még mindig a bordeaux-i fajták nagy borai izgatják a magyar kóstolók fantáziáját
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!