A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A videó, ha jól használjuk

Bormarketing 1x1, videók, 2. rész

2016-02-03 | Nagy Gábor


A videó, ha jól használjuk

Nem véletlenül írok ennyit a videókról. Tudni kell ugyanis, hogy a mai irgalmatlan mennyiségű információdömpingben egyre kevesebbet olvasnak a fogyasztók. Ez nem lustaság kérdése, hanem egyszerűen böngészés közben már időrablásnak számít. Egy másfél perces videóban közölt információt legalább öt percig tartana elolvasni. Ezért a videókommunikáció fontos és hatékony eleme a marketingnek.

 

Az előző cikkben már megmutattam, hogy hogyan készítsünk olyan videót, ami felkelti a vevők figyelmét, most nézzük meg, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy kézzel fogható eredmény is szülessen a munkából. Összeírtam a lehetséges felületeket, és azok használati módjait, amiből majd ügyesen válogatva lehet a kampányokat támogatni. Lássuk!

 

Saját weboldal 

Eleve, ha jól használja az oldalát, akkor minden online felülettel összekötötte, ahol csak jelen van (Facebook, Youtube, Instagram, Google+, Pinterest stb.), ezért itt a hangulat megteremtésére kell koncentrálni. Ide jöhet a másfél-két perces bemutatkozó videó, lehetőleg a főoldalra. Ezzel ígéretet tehet a vevőinek, hogy jól fogják érezni magukat. Erre az előző cikkben hoztam példát.

Facebook 

A Facebook jelenleg a saját weboldal után a legfontosabb felület, amivel a legtöbb fogyasztót el lehet érni, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni rá. Itt alkalmanként megoszthatjuk a bemutatkozó videónkat, de inkább rövidebb 10-15 másodperces részeket készítsünk ide, ami kampánytól függően lehet csak annyi, hogy körbeforog egy palack bor, és közben elmesél egy rövid történetet róla. De lehet egy gyorsra vágott rendezvényfelvétel, ha a következő bulit szeretné promózni. Érdemes tudni, hogy a Facebook a hírfolyam megjelenítéseknél előnyben részesíti a saját rendszerű videókat, ezért ha máshova töltötte fel az anyagait, ide akkor is külön tegye fel, így jobb lesz az elérés.

 

Például:

Youtube 

A Youtube az Ön saját, külön bejáratú műsorcsatornája. Létre kell hozni egy saját fiókot, ahová az összes videót feltöltheti. Ha rendszeresen frissíti a tartalmat, és meg is hirdeti a csatornáját, akkor szép számú követőre tehet szert itt is. Különösen népszerűek a vicces videók, mert azokat szívesen nézik az emberek, és ha tetszik nekik, akkor örömmel meg is osztják a közösségi felületeken. Érdemes ilyen betétekkel is feldobni egy kicsit a választékot.

Instagram

Az Instagram egyre népszerűbb közösségi felület, ha érdekes lehet kiemelten a 30 év alatti korcsoport, akkor mindenképp használni kell ezt is. A képeken kívül maximum 15 másodperces videókat is meg lehet rajta osztani. Ezt a felületet leginkább aktualitások megosztására lehet használni, ha például ha rendezvény van a pincészetnél, és szeretné megosztani a követőivel, hogy milyen sokan jöttek el. De alkalmas lehet hasznos tanácsok megosztására is.

 

Például:

 

Ezeken kívül számos más felület létezik még, ahol videókat lehet közzétenni, de jelen állás szerint ma Magyarországon ezzel a négy felülettel eléri a vevői nagy részét, a többi egyelőre csak a "futottak még" kategóriába tartozik.

Megvan, hogy hol és milyet... na de hogyan?

Na ez a fogós kérdés. Ezerféle kombinációs lehetőség van a hogyanra, és nagyban függ a célcsoporttól, kampányoktól és a marketingtervtől. A legegyszerűbben talán egy példával tudnám bemutatni.

 

Tegyük fel, hogy egy borvacsorát szervez a borászatnál, ahová meghív egy neves előadót, és egy ügyes kampánnyal szeretné biztosítani, hogy minél többen jöjjenek el. Nézzük meg, hogy milyen videóelemekkel lehet támogatni a kampányt:

Ha ezek mind elkészültek, akkor mindenki megnyugodhat, elég alaposan adtunk a videókommunikációnak, ráadásul ehhez (ha alap szinten gondolkozunk) nincs másra szükség, csak egy átlagos mobiltelefonra.