Jásdi: Meg kell térülnie a befektetéseknek
Szőlőár
2016-07-11 | Jásdi IstvánSzakvéleményt kértek tőlem egy-két éve arról, menyibe kerül valójában 1 kiló olaszrizling szőlő. A válasszal nem jutottak messzire.
Attól függ.
Attól, hogy mi lesz belőle: kannás, palackos, szlovák pezsgő vagy hobbibor?
Attól is, hogy hol termett: hektáronként két-háromszázezer forintos homoki ültetvényen vagy húsz-harmincmilliós, különleges adottságú, nagy nevű dűlőben?
Attól, hogy mennyire gondosan művelték, százötven mázsát termett egy hektáron vagy hatvanat, érett, egészséges vagy éretlen, vékony savú, neadjisten fekete a lisztharmattól, lefolyik a fürt a poros szürkerothadástól?
Szóval kerülhet 250 forintba, nyolcvanba, vagy éppen nem is lehet eladni.
Nem nagyon van ez másképp máshol sem
1 hektár Grand Cru terület a Champagne-i Epernayben 500.000 eurónál kezdődik, Burgundiában 9,5 millió. Auvergne-ben hozzájuthatunk egy hektár kisebb képességű területhez már 10-20.000 euróért. Az utóbbi már jobban hasonlít az átlagos magyar árakra, bár felénk van 50 milliós dűlő is. Persze erről látja a szőlő az egész tavat.
A szőlőárak ennek megfelelően szóródnak: 1,2 kiló pinot noir-ból lesz egy palack 0,75 literes Champagne Grand Cru. A benne feldolgozott szőlő kilója 6-7 euróba kerül.
1 kiló sangiovese 1 palack brunellohoz 2,85.
1 kiló merlot Svájcban a Genfi tó partján 8-10 svájci frank.
Soaveben lehet szőlőt venni 0,35, a spanyolországi Valdepanosban 0,20 euróért.
Tavaly Eger környékén a kékfrankos 130, a blauburger 110, az olaszrizling 100 forint volt.
Mi azért ennél, a legolcsóbb, 1,5 literes palackban árult borunkhoz vásároltért is 70%-kal többet fizettünk.
Kell, hogy legyen valami összefüggés a bor fogyasztói ára és a szőlő ára között. Meg kell térülnie a befektetett pénznek és a munkának. Tisztességes árat kell fizetni a szőlőért!
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által tavaly kidolgozott kalkuláció szerint 1 kiló szőlő termelése átlagos feltételek mellett 93 forintba kerül. Rheinhessenben úgy számolják, 0,83 euróba.
Egy biztos. Ha nem térül meg a befektetés és a munka, előbb-utóbb eltűnnek az ültetvények, amelyek termését nem a gazdájuk dolgozza fel borrá. Becsukhatnak a felvásárolt szőlőből működő borászatok. A szőlőért fizetett ár is stratégiai kérdés.
Jásdi István írása vitaindító, kiegészítő a Preambulum szövegéhez; a szerző az egyes témák körbejárása kapcsán várja a szakma és a kapcsolódó szervezetek reakcióit.
A most készülő, új Nemzeti Borstratégia Preambulumát itt olvashatja el>>
Jásdi István felvezető cikkét itt találja>>