A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új nevet keres az olaszrizling

Pályázat

2016-02-25 | Jásdi István


Új nevet keres az olaszrizling

A hetedik alkalommal megrendezett Olaszrizling Szerintünk szakmai vacsoráján a jelenlevő termelők részéről többedszer is felvetődött az a kérdés, hogy milyen módon lehet az elsősorban külföldi látogatók és ügyfelek számára nehezen magyarázható ellentmondásokat kiküszöbölni az olaszrizling nevéből. A szakmai szervezetek – a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció – jelen volt képviselői arról döntöttek, hogy pályázaton keresik meg a fajta új, szinonimaként használható nevét.

Pályázat

Alulírottak ezúton kérünk javaslatokat az olaszrizling szőlőfajta, ill. bor szinonimaként használható nevére. A javasolt név nem sugallhat félreértést, tehát nem hivatkozhat a fajta Olaszországgal ill. a riesling fajtával való kapcsolatára, és nem lehet egyike sem a fajtára a szomszédos országokban vagy máshol jelenleg is használt neveknek (Vlassky Rizling, Grasevina, Welschriesling, Riesling Italico stb.).

 

Utalhat a név hangzásában ill. jelentésében a fajta karakterére (pl. könnyed elegancia), földrajzi elterjedtségére (Kárpát-medence, Monarchia, stb.). Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie. Előny, ha a név hangzásában emlékeztet az olaszrizling hangzására.

 

 

Kérjük a javaslatokat a balatonikor@gmail.com e-mail címre küldjék 2016. augusztus 30-i beérkezési határidőig! A javaslatnak a néven kívül rövid indoklást is tartalmaznia kell.

 

A beérkezett javaslatokat az alulírott három borászszervezet képviselői fogják előminősíteni, és az általuk kiválasztásra kerülő 5 jelöltet ezt követően a borpiac termelő, kereskedő, szakíró és fogyasztó szereplőinek bevonásával tesztelik. A győztes névről végső soron a három szervezet tagsága, és a HNT elnöksége fog dönteni. A választott szinonima nevet ezt követően a HNT bevonásával bejegyeztetik a magyar, ill. az EU illetékes hatóságainál, hogy a fajtamegjelölésnél szabadon választható alternatívát nyújtson.

 

A győztes pályázat benyújtója 60 palackból álló olaszrizlingválogatást nyer, amelynek átadására 2016. október 8-án a Corinthia Hotel Budapestben, az Olaszrizling Október Nagykóstolón kerül sor.

 

Üdvözlettel, a pályázatot meghirdető szervezetek, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex, valamint a Rizling Generáció nevében:

Jásdi István