A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Szerelmi Hárslevelű

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Szerelmi Hárslevelű 2006

Véleményünk szerint

A halvány arany és az élénk citromsárga között csillog valahol félúton. A pohárba szagolva először vajat majd vastag gyümölcsillatot érzünk (sárgabarack, mangó). Az aromatár ízben mineralitással, a hordós érlelés jegyeivel és egy grapefruitos kesernyésséggel egészül ki. Savtartalma további érlelésre is alkalmassá teszi. Zöldfűszerekkel elkészített csirkeételhez ajánljuk, vajban párolt zöldségekkel körítve. Esős estéken hallgassunk hozzá jazz standard-eket és olvasgassunk legalább száz éves novellákat vagy szakácskönyveket.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2008-04-30

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Tokaj
  • Alkohol %

    14.7 %
  • Palackmennyiség

    1562
  • Ár

    5490 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% hárslevelű

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Tokaj-Hegyalja legnehezebben faggatható termőhelyeinek egyike a Szerelmi dűlő. Lassan egy évtizede igyekszik szóra bírni a dűlőt Demeter Zoltán - főként 60-80 éves öreg hárslevelű tőkék segítségével. A bor több napos szellőztetés után is sértetlenül illatozik: sárgadinnye, mandarin, némi körtés, mandulás jelleg és viaszosság. A szájban kifejezetten öblös, telt. Érezni, hgy komoly alkoholtartalma van, de a hatalmas melegség mögött szépen szerkesztett, gazdag savszerkezet tűnik fel. Egy palack Szerelmi egy asztaltársaság egész estéjét be tudja tölteni. A dűlő referenciabora.

Érlelési információk

400 literes tölgyfahordó

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

Monarchia, Terroir Club

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!