Fusilli, fusilli bucati corti, fusilli bucati lunhi
2016-08-21 | VinoportA fusilli önmagába tekeredő hosszú orsótészta, spirál. Neve a fuso, azaz a fonni, tekerni olasz szóból származik, és a mozdulatra utal, amellyel egykor az olasz háziasszonyok a kötőtüjükre tekerték. A hagyományos fusilli 20-30 centi hosszú. Az itthon is ismert 2-4 centi hosszú változat, amelyet mi fusillinek hívunk, valójában rotini névre hallgat.
A fusilli corti hasonlóan tekeredő tészta, de hullámai ritkásabbak.
A fusilli bucati vagy fusilli bucati corti a fentiekhez hasonló, de üreges tészta, amelyet ha 20-30 centi hosszúra hagynak, akkor a fusilli lunhi név is megilleti.
Mindhárom tésztaféle szószok remek kísérője. Olaszország különböző régióiban további néven is találkozhatunk velük, például incannulate Pugliában, turcinateddi vagy fusiddi Szicíliában.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!