Csak magyar borok a Bocuse D'Or-on
És magyar alapanyagok
2016-04-26 | Bánlaki D. StellaMagyar alapanyagokból dolgoznak majd a szakmájuk legnagyobb elismeréséért küzdő séfek a Bocuse D'Or budapesti döntőjén, a zsűrinek pedig kizárólag magyar borokat kínálnak majd a szervezők – írják a rendezvény oldalán. A téma idén az autentikus gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és annak kaviárja – akárcsak a Gourmet Fesztiválon – tehát ezek mindegyikét itthonról szerzik majd be, a Metro áruházak segítségével.
A cél, hogy a halból és a kaviárból a versenyzők 14 tányért kreáljanak, melyek legalább 50%-ban növényi alapanyagokból állnak. A szarvasnak a combját és a gerincét fogják felhasználni. Itt a dekorációs elemek megengedettek, a fogásokat a receptek különlegessége és eredetisége szerint bírálják el, illetve tekintetbe veszik az alapanyag gazdaságos felhasználását is. Az is számít, hogy a versenyzőknek mennyire sikerült megjeleníteniük saját hazájuk gasztronómiai örökségét.
Kérdésünkre, hogy pontosan mely borokat fogyaszthatja majd a nemzetközi zsűri, türelmet kértek, a listát hamarosan nyilvánosságra hozzák.
A szervezők sajtóközleményéből egyébként kiderül még, hogy a kizárólag magyar alapanyagok nem kizárólag a szervezők érdemei, hanem a fővárosi és kormányzati szervezetek közreműködésének is köszönhetők.
A hazai rendezésű döntő számos olyan újdonságot is tartogat a nézők és a résztvevők számára, amilyenre még soha nem volt példa. Ilyen, hogy bárki – a gasztronómia iránt érdeklődők vagy a hazai utánpótlás is – belépőjegyet válthat a döntőre. A szervezők emellett mobilapplikációt is fejlesztettek, amelynek segítségével a felhasználók könnyen tájékozódhatnak a legjobb hazai éttermekről, a verseny ideje alatt elérhető egyéb budapesti programokról, és üzenetek formájában élőben is nyomon követhetik majd a májusi döntő alakulását.
A közlemény továbbá megemlíti, hogy Magyarország az elmúlt néhány év alatt nemcsak felkerülhetett a világ gasztronómia térképére, hanem már ki is emelkedik Kelet-Közép-Európában. A régióban egyedüliként mi büszkélkedhetünk öt Michelin-csillagos étteremmel, versenyzőink egymás után kétszer is bejutottak a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjébe, ahol kiválóan szerepeltek. A május 10-11. között zajló európai döntő rendezési jogának elnyerésével pedig történelmi mérföldkőhöz érkezett a modern magyar vendéglátás.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!