A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borcímkéken a balatoni életérzés

Kerülőutak a déli parton: Bujdosó Birtok

2016-06-22 | Bánlaki D. Stella


Borcímkéken a balatoni életérzés

Aki a borvilággal valamelyest képben van, ismeri a Bujdosó Pincészetet a vitorlásos, kötélcsomós, vasmacskás és hajókormányos címkéiről, aki pedig gyakran jár a Balatonon a család gyönyörű vitorláshajójáról is tud. A Bujdosó brand, bár családi vállalkozás, a motorja most elsősorban ifjabb Bujdosó Ferenc. És a Balatonboglári borvidék – a buborékok mellett – szintén neki köszönheti manapság a legtöbbet.


 

Az utóbbi egy-két évben mintha megindult volna valami mozgás a déli parton, mintha déli part is éledezni kezdene – már ami a turizmust, gasztronómiát és a borvilágot illeti. Mindez leginkább egy embernek köszönhető, a bor és a Balaton szerelmesének, Bujdosó Ferencnek. Csoda, hogy elfoglalt? Ferit a Kerülőutak alkalmával a Lelle szélén, a Várszói úton található vinotékájában, szokás szerint rohanás közben értük utol.

 

"A minőségi borokért idáig kell jönni" – mondja, kis türelmünket kérve, mert a boltban folyamatos a mozgás; hiába van eldugott helyen, még a külföldiek is rendre idetalálnak. A Bujdosó Pincészet házi borait ugyan a parton is megkóstolhatjuk, a palackos értékesítés bázisa viszont ez a hely. Közben Feri öccse is befut Zsigmond a pincészet hivatalos ügyeit intézi , az állandó pörgésből látszólag most a csapat két nőtagja, Feri felesége is húga maradnak ki. "A borokat a feleségemmel, Beával közösen készítjük, a húgom, Orsi pedig a marketingért felel." Igazi családi vállalkozás ez, amelynek még a 75 éves Bujdosó papa is aktív részese. Sőt, hamarosan a harmadik generáció is beszáll.

 

"A lányomról, Barbiról gondoltam volna a legkevésbé, hogy hazajön a birtokra" – kezdi Feri, és látszik, hogy örül a döntésnek. Lánya kertészmérnökként végzett, aztán kipróbálta magát a világban. Nyáron abban a lellei kis házban kezdheti saját borászati pályafutását, ahol egykor Feri és Bea kezdték.

 

Borcímkéken a balatoni életérzés

 

Feri a két fiára még biztosan nem számíthat egy darabig. Igaz, hogy ők is a kertészmérnökire járnak, azonban a következő 8-10 évük biztosan az élsportról szól majd. Egyikük kézilabdában, másikuk triatlonban áll az ország élvonalán. Azért vitorlázni is mind a négy gyerekem tud" – nevet Feri. Nincs ez másként idősebb Bujdosó Ferenc másik öt unokájával sem. Míg egyikük military-ban, másikuk vízipólóban teljesít kimagaslóan, a vitorlázás náluk is alap.

 

 

A vitorlázás Bujdosóéknál nem egyszerű családi szenvedély, hanem életstílus. Feri papa a 70-es években szerezte meg a hajóvezetői engedélyt, tíz évvel később fiai már versenyzőként szelték a habokat. A család előbb egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel, azt használta a 90-es évek elejéig, aztán Jásdi István egykori hajóját, a Pannóniát vették meg egy barátjukkal közösen. A hajó 230 négyzetméteres vitorláján ma a Brightly mellett a Bujdosó felirat is díszeleg. Általában 7-9 fős legénységgel indulnak útnak, utolérni nem könnyű őket.

Megjöttünk a vízen, megisszuk a parton

A borospalackok boltokból is jól ismert hajós dizájnja tehát nem egyszerű marketingfogás. Bujdosóék első vitorláshajós címkéje 2006-ban készült el, azon már megjelent a Balaton és a nap, illetve középpontban a legendás Kishamis, a legnagyobb tiszteletnek örvendő hazai vitorláshajó. Persze a Kishamis név nem lett volna szerencsés egy bor esetében, így azt inkább a délnyugati szél, az Altanus után keresztelték el.

 

Később, Feri húgának javaslatára készült aztán címke a szintén híres Nemere és Sirocco vitorlásokról is (ezek a nevek egyébként szintén egy-egy szél tulajdonnevei is). A Nemere kapitánya is kapott már Bujdosó bort ajándékba, akkor, hajójáról lelépve tőle hangzott el a mondat: "Megjöttünk vele a vízen, megisszuk a parton!" A kapitány és a Bujdosó család barátsága máig töretlen, a borportfólió megjelenése pedig ma már teljesen a hajózás témája köré épül. 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Ha már a portfólió: a piramis vagy stílusosan képzeljünk inkább el egy háromszög alakú vitorlát alját a folyóborok és a 1,5 literes palackokban, ház boraként forgalomba kerülő tételek adják. Ezek fölött a termékek negyede kerül 0,75 literes palackba. A matróz borok a Torony, a Csomó és a Mentőöv reduktívak, fölöttük állnak a fekete kormánykerékkel díszített Cirkáló és Katamarán borok. A birtok büszkeségei a legkiválóbb évjáratok borai, a fehér Nemere és a vörös Sirocco. Előbbi egy chardonnay-alapú házasítás, 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban készült el. Utóbbi alapját pedig a cabernet franc adja, 2009-ből és 2013-ból kóstolhatjuk, 2-2 évet töltött tölgyfahordóban. A vitorla csúcsán a Matacs- és a Farkastanya dűlőválogatások, valamint a Kakas-hegy válogatása állnak. Ezek az igazi BalatonBorok gondolhatnánk, de Bujdosóék azért valódi BalatonBort is készítenek.

 

A család egyébként összesen 82 hektáron gazdálkodik a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Barihegyig. Feri papa a mai napig vadássza az eladásra kínált területeket, de a fiúk azért szeretnének 90 hektár körül megállni. Területeik nagyobb részén fehérszőlő terem, a rozédivat billentette csak meg a mérleg nyelvét az utóbbi években. Bujdosóék specialitása egyébként a merlot rozé, ez a tartalmasabb, gyümölcsösebb, érettebb rozévonal, amit a borfesztiválok közönsége szeret. "Ennél már érzed, hogy valamit iszol" mondja Feri.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Vissza akarunk kerülni a bortérképre!

Feri szerint egyértelműen a merlot a Balatonboglári borvidék fő szőlőfajtája, de a borvidék imázsát nem e köré építették. "Sokan sokat gondolkodtunk azon, hogy mivel tudnánk kitörni." Végül mint oly' sokszor Ipacs Géza vágta át a gordiuszi csomót: javaslatára a helyi borászok megállapodtak abban, hogy a pezsgés, a gyöngyöző- és habzóborok jelenthetik a kitörési pontot. A buborékoknak természetesen a BB miatt is hagyománya van a vidéken.

 

A márkaépítés első jele a tavaly először megrendezett Parti Pezsgés Fesztivál volt, amelyet idén folytatás követ. Télen sikerrel zajlott a Rádpusztán megrendezett Nagy Balatoni Pezsgő és Gyöngyöző Teszt, mostanra pedig elkészült a Dél-Balatoni Iránytű című turisztikai kiadvány is.

Feri szeretné, ha a borvidék megítélése változna.

Ezen nemcsak borászként, hanem a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökségi tagjaként és a Balatonboglári borvidék elnökeként is aktívan dolgozik. Mintegy 20 aktív, 5-30 hektár között termelő környékbeli pincészetet próbál motiválni. És közben azért arra is szán időt, hogy kóstolót adjon nekünk a boraiból  akár személyesen Balatonlellén, vagy pedig (bejelentkezéses alapon vacsorával kísérve) a szemesi pincében.

Ezeket a borokat kóstoltuk most

Bujdosó Zöld

Színében szinte zöldes, illatában intenzív, erősen parfümös, muskotályos. Virágok, érett citrusok és barack. A korty is telt, savai visszafogottak, buborékjai lágyak, kifejezetten hosszú kortyában szintén a lédús barack és szőlő dominál. Érthető, jól iható, szeretnivaló habzóbor.

 

Katamarán 2013

Balatonboglári cabernet sauvignon, cabernet franc.

Színe alacsony intenzitású rubin, szélén enyhén gránátba hajló. Illatában a meggy, meggymag dominál, kis vegetalitás. A kortyban szintén az érett meggy, meggymag ízjegyei jelennek meg, túlérett eper. Kitölti a szájat, aztán gyorsan eltűnik. A tanninnak van kis harapása, karaktert ad az italnak. 

 

Sirocco 2009

Cabernet franc és sauvignon, merlot.

A bor élénk rubin színű, illata intenzív, benne gazdagon érett meggy és csokoládé, fekete ribizli levél, pici füst. A kortyban szintén a fanyar meggy és az étcsokoládé dominálnak. A korty hossza közepes, jó szerkezet, szép savak, kicsit karcos, de szerethető, karakteres tanninok jellemzik. Magas alkoholtartalma miatt enyhén likőrös, rumos étcsokoládés jellegű. Jó bor, akár ételekhez is.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!