Magyarország kedvenc borászata?
Kerülőút a Varga Pincészetért
2016-07-05 | Ferenczi CsillaMagyarország piacvezető borászata a badacsonyi Varga pincészet. Ez tény. Varga Péter pontosan ismeri a piac, a kereslet, a kínálat, és az árak rendszerét. Sokat látott közgazdász, a japán és amerikai gazdaságból tanult – tervez és kivitelez, ilyen egyszerű. Kétkedve érkeztünk, viszont válaszokkal tértünk haza.
Szinte idilli környezetben (azért csak szinte, mert mégiscsak a hatalmas tartályok tövében voltunk), az ősfás parkban, egy Balatonra néző asztalkánál fogadtak minket: Péter és fiai, Máté és Bálint. Jéghideg Bubis Irsai 2015-öt szolgáltak fel: se több, se kevesebb, mint amire szükségünk volt. Ezután ötcsillagos idegenvezetést kaptunk a birtok teljes területén: a gigantikus tartályokon, az óriási szőlőkombájnon és az elképesztően hatalmas birtokon túl leginkább a számok nyűgöztek le minket. Az a rengeteg szám, adat és statisztika, amikről Péterék beszámoltak.
"Ezt csak precízen, fegyelmezetten és sterilen lehet csinálni."
A Varga Pincészetnél ma már szinte minden folyamatot gépek végeznek; ezt a mennyiséget és tempót az emberek nem bírnák. Az itt készülő borok ennek köszönhetően mindig tiszták, szabályosak, és hozzák a Varga-rajongók által megszokott ízvilágot. A Pincészet és fogyasztói számára a lényeg, hogy könnyen érthető, emellett pedig megfizethető, és lehetőleg folyamatosan elérhető boraik legyenek.
A borászat elképesztő terjedelmének megértésére íme, a Varga bor számokban:
- A márka 23 éve létezik.
- Összesen 250 hektáron gazdálkodnak.
- Tavaly 14,2 millió palack bor adtak el.
- Szüret idején vannak napok, amikor 4 - 500 ezer kg szőlőt dolgoznak fel – összesen 18-féle szőlőt.
- Badacsonyörsön 10 millió kg, Tokaj-Hegyalján 1 millió kg, Feldebrőn (Eger mellett) pedig 6 millió kg szőlőt dolgoznak fel évente – egyelőre. Mert nőnek.
- Vannak 230.000 literes tartályaik és egy 14.500 literes fahordójuk is.
- 180-an dolgoznak a cégcsoportnál.
- 120 főt tudnak vendégül látni egyszerre.
- 51 különböző típusú boruk van.
- A badacsonyi kéknyelű szőlőfajta 50%-a az ő területeiken terem.
- Tavaly 1,3 millió palackot exportáltak, leginkább Szlovákiába.
- Egyedülálló palackozó sorukon 9500 üveg megy át óránként, erősebb napokon 120 ezer palackot töltenek.
- 200.000 követőjük van Facebookon, és 5000 követőjük az Instagramon.
A hihetetlen mennyiség kérdésekor felmerült, hogy hogyan kezelik a palackok millióit. A válasz: saját üvegeik saját rekeszekben jutnak el a boltokba és vendéglátóhelyekre, majd visszakerülve hozzájuk, az országban egyedülálló, szupersteril palackmosón mennek át, melynek segítségével a betétdíjas üvegeket újratöltik. Jelenleg 3,5 millió betétdíjas Varga palack van forgalomban 180 ezer darab 12-es rekeszben.
A 18-féle termesztett szőlő közül legkedvesebb fajtájuk (természetesen?) az olaszrizling, ebből készül a száraz verzión kívül késői szüretelésű és jégbor is. Mindemellett a legdrágább és a legolcsóbb boruk is olaszrizling.
Az állandóan elérhető alap szortimenten felül prémium boraik, az Aranymetszés (megint matek) sorozat tagjai nem csak a fogyasztók körében felkapottak, hanem számos hazai versenyen is rendszeresen kiemelkedően szerepelnek.
A Varga szortiment
A Varga fiúk szimpatikus őszinteséggel válaszoltak kérdéseinkre, hogy jobban megérthessük a márkát és a koncepciót is. Terveznek és kiviteleznek - ilyen egyszerű.
Péter, Máté és Bálint három vertikális kóstolót is tartott nekünk, mégpedig a Balatoni Kéknyelű 2015, 2014 és 2006 évjárataiból, az Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarátokból (2015, 2014, 2010 évjáratok) és a már többször díjazott Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingekből (2015, 2014, 2006 évjáratok), végül pedig a 2009-es Aranymetszés Cabernet Sauvignon-t kóstoltuk. Ezek közül emeltünk ki egyet-egyet.
Balatoni Kéknyelű 2015
Lehet hogy a kéknyelű érlelve mutatja legszebb arcát, minket mégis elcsábított ez a friss és ifjú bor. Még fiatal, de izgalmas illatokkal, kellően virgonc savakkal késztet az újabb és újabb kortyokra. Érdekesség: ez az egyetlen szőlőfajta, mely nem képes magát megtermékenyíteni, ezért porzót kell mellé ültetni – ez általában a rózsakő.
Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2014
Megnyerő, tartalmas, őszibarackos illat, amit hoz magával a korty is. Az évjárat nehézségei ellenére szépen beérett, színe is elegáns, aranyosan csillog. Az ásványos jegyeket kicsit bár hiányoltuk, de stabil savszerkezete és jó ár-érték aránya miatt bármikor újra megkóstolnánk.
Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006
Gyönyörű arany szín, majdnem botritiszes jelleg, pedig csak a maradék cukor teszi, ráadásul reduktívan is készült. Mégis mély és hosszú a bor, emellett mézes, finoman minerális és szépen kiegyensúlyozott.
Aranymetszés Cabernet Sauvignon 2009
Mint egy régi vágású úriember. A bor kicsit füstös, meggy- és szilvalekváros, de a savak kellemesen élénkek még, és a bor kifejezetten gazdag extraktban. Elgondolkodtató és váratlan, egy vörösboros szürkemarhapörkölthöz pedig hibátlan választás.
Az élmény a látogatásunk végén felszolgált korrekt és házias ebéddel csúcsosodott, melyet Szita Lászlótól, a badacsonytomaji Muskátli Étterem tulajdonosától kaptunk. A fogásokat a birtok – szintén grandiózus – kóstolótermében szervírozták:
- zsendicét (lágy, édeskés savósajtkérm) pitypang zselével
- tapolcai füstölt pisztrángot és füstölt busát, barackmagolajos salátával
- és az elmaradhatatlan, helyi szürkemarha lábszárpörköltet dödöllével
- házi Rákóczi túrós
Köszönjük.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!