A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A jelszó: fürtkezdemény!

Hirtelen kizöldült a határ - Árvay János írása

2018-04-26 | Árvay János


A jelszó: fürtkezdemény!

Hajtásvizsgálat a Padi-hegyen. Fotó: Árvay Családi Pincészet Facebook oldala

 

A múltkor még azt írtam, hogy elmaradásban van az időjárás. Na, megint megtréfált minket a természet. Olyan melegre, majdnem szaharai hőségre váltott, hogy minden nekilódult a határban és a kertekben. Nem győztük kapkodni a fejünket, hogy a sietve nyíló virágok miatt milyen színkavalkád lett pár napon belül. 


A szőlőben is kipattantak a szemek. A korai fajtákon viszont már zölden integetnek a levélkék is. Szó, ami szó, hirtelen kizöldült a határ. A munkánk ugyan nem lett könnyebb, mert a szálvesszők lekötésénél óvatosabbnak kell lennünk.
De olyan jó látni a kis levelek között megbúvó fürtkezdeményeket! 

 

A bolond harkály, mint évek óta szokta, visszatért a házunkkal szemben lévő kátrányos villanyoszlopot kopácsolni. Hát? Ő tudja csak, hogy miért küszködik vele. Nap mint nap visszaszáll és pirossapkás fejét kitartóan veri a száraz póznába. 

 


Már a kisebbik unoka, Zente is érdeklődve forgatja a fejét, ha meghallja a kinti kopácsolást, keresi az érdekes hang forrását. Pár napja elkezdett hátrafelé tolatva mászni. Aztán elindult előre is. Ezt gyorsan követte a felülés. Elképedve figyeljük, hogy napról napra mennyit fejlődik a mozgása.
Marci, a „tornádó,” babusgatás címén néha megrázza Zentét. A kicsi most már magas hangon reklamál neki, hogy hagyja békén.
De azért ragyogó szemekkel követi a „nagy” fivére minden mozdulatát és gőgicsél is Marci felé.
Jó őket látni! Boldogok vagyunk. 

A kisháznál végre elkészült a csűr átalakítása.

Egy kényelmes, nagy kóstolóteremmé alakult át a régi csűr.

Nagy örömünkre a saras vakolat alatt csodaszép rakott kőfalakat találtunk. Az emberek ledrótkefézték, szépen kifugázták, így régi fényében ragyoghat az egykori kőművesmesterek remekműve. Berendeztük és egy észt csoporttal már meg is tartottuk az első borkóstolónkat a különleges atmoszférájú helyiségben.


Igaz, hogy nem zajlott csont nélkül az első eseményünk. A két régi cserépkályhából újra felépített kályha ugyanis megtréfált minket egy kis füsttel, de szerencsére a vendégek az egészből semmit nem vettek észre. Jó hangulatban telt az este és a borok is sikert arattak, különösen az Édesem tetszett nekik. 

Május 12-én ismét lesz Rátkán Töltöttkáposzta fesztivál, mi pedig újra kinyitjuk vendégházunk kapuját és szeretettel várjuk az érdeklődőket. Aki megszomjazik a finom sváb káposzta után (vagy talán mellé?), látogasson el hozzánk, örömmel megmutatjuk teraszunkat és az új helyiségünket. Ha pedig kimondja jelszavunkat („Fürtkezdemény”), vendégünk egy pohár borra!