A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdés

Rendhagyó módon folytatódott 2 hónap után a képzés

2020-05-28 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdés

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. A képzés célja, hogy bemutassa nekünk a szakma alapjait, és hogy felkeltse bennünk a jó bor készítésének igényét. Mindehhez azonban hosszú út vezet, benne sok-sok gyakorlati "mérföldkővel" (labor, technológia, vizsgabor). Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Május 23. szombat: gyakorlat a tangazdaságban

 

A járvány megjelenése előtt március 14-én volt az utolsó tanítási nap, akkor is terepre mentünk, a tangazdaságban így közel 3 hónap után jártunk újra.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdés

Érkezéskor némileg más látvány fogadott, mint korábban. Köpennyel eddig inkább csak laborgyakorlaton volt dolgunk, maszkkal meg még ott sem.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésTöbb turnusban, kis létszámú csoportokban folytatódott az oktatás, így ezúttal Győrffy Géza tanár úrhoz kerültem.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésMai téma: derítés.

Kellékek: betonit és zselatin (hiányoznak a képről), csersav (bal hátul), kovasav-szol (balra elől), aktív szén, kén.

 

Korábban általában a bentonit is elég volt a derítéshez, ám az egyre gyakoribbá váló szélsőségesen száraz évjáratokban keletkező úgynevezett stresszfehérjéket nem távolítja el a borból, ezért manapság már a csersav zselatinnal kombinálva használják.

 

bentonit nevét az USA-ban (Montana állam) található Fort Benton helység után kapta, ahol a 19. század század végén első ízben tárták fel.

 

A tanfolyami képzésben kiemelten kezelik az oktatók ezt a fontos technológiai
szakfeladatot. Többször is előkerült a gyakorlatok során, hogy egy életre megtanuljuk: a jól sikerült derítés az alapja a stabil bornak. Egyaránt elengedhetetlen a szakszerű próbaderítés és az ellenőrzési próba!

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésCsersav zselatin habosítása kis mennyiségben (a borhoz keverés előtt).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdés

Csersav zselatin habosítása csűröléssel. Vizsgatétel, talán ezért is gyakoroljuk annyit.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésA tanfolyami adminisztrátorunk jóvoltából kikerültek a címkés vizsgaboraink az iskola dicsőségvitrinjébe. Egyelőre még nem tudtuk megmustrálni őket,  addig is itt megtekinthető belőlük jó pár.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésMagát a derítést nyílt fejtéssel végezzük. Első lépésben leveszünk a tartályból egy kis bort (hátsó fehér műanyag hordóba), hogy legyen hely a derítőszereknek.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésAnyagbevitel sorrendje: aktív szén (ha szükség van rá), csersav zselatin, bentonit (mindkettőt lassan belecsurgatva - itt épp a zselatin megy).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésItt pedig a vízben feloldott bentonit, közben a zselatin a "pipán" kicsit kihabzott (kép bal felső sarka), ezért fontos a levét, különben nem csak hab jönne. Minden beadagolt anyag után másfélszer kell megkeringetni a bort a rendszerben. Utoljára a ként juttatjuk be, azt már zárt fejtés mellett keringetjük.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésA pénteki csoport derítése. Senkit ne tévesszen meg, víz van a rendszerben. Ha valaki kíváncsi rá, így néz ki valójában egy (próba)derítésen átesett bor.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdésAz óra második felében számítási feladatokat gyakoroltunk a vizsgára. Az első (modulzáró) vizsga ugyanis, kicsit megkésve, de hamarosan érkezik. Az időpontja június 6., vagyis finoman szólva a nyakunkon van. Úgyhogy most megyek is tanulni.