-
2005
-
2006
-
A bor alkotóelemei
A bor különböző szervetlen és szerves anyagoknak, vegyületeknek az alkoholos-vizes oldata. -
ABC - Anything but Chardonnay
Azaz bármit, csak ne chardonnay-t vagy cabernet-t! -
Abszint
Magas alkoholtartalmú, 40-45%-os párlat, melynek a csillagánizs, valamint az édesgyökér adja jellegzetes ízét. -
Aglianico
Görög eredetű, kiemelkedő minőséget adó olasz kékszőlő fajta, amely főleg Dél-Olaszország vulkanikus talajain terem. -
Agnolotti
Darált hússal töltött, általában sugóval kínált hagyományos olasz (piemonti) tészteféle. -
Ahr borvidék
Ahr borvidéke az egyik legészakabbi a tizenhárom német borvidék (Anbaugebiete) közül. Kelet-nyugati tájolású régió, a szőlőtermő-területeket az Ahr folyó mentén találjuk, ahol már a római időkben is foglalkoztak szőlőtermesztéssel. -
Airen
A világon a legnagyobb mennyiséget ebből a szőlőfajtából Spanyolországban termesztik, manapság megfelelő termelési eljárással könnyed, friss, gyümölcsös borokat készítenek belőle. -
Alapbor
Alapbornak hívjuk, azt a legtöbbször több különböző borból álló házasítást, amely a pezsgő alapanyagául szolgál. De nevezhetjük így bármely más borkülönlegesség (pl. az aszú) alapjául szolgáló bort/borokat. -
Albarino
Az albariño szőlőfajtát a spanyol Galícia tette híressé. -
Aligoté
Mind minőségét, mind termőterületét tekintve egyértelműen Burgundia második fehér szőlőfajtája, amely egyszerűbb, húzósabb, rövidebb életű bort ad, mint a chardonnay.