A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

Az óra, amin visszarepültünk a 19. századba

2020-06-23 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. A képzés célja, hogy bemutassa nekünk a szakma alapjait, és hogy felkeltse bennünk a jó bor készítésének igényét. Mindehhez azonban hosszú út vezet, benne sok-sok gyakorlati "mérföldkővel" (labor, technológia, vizsgabor). Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Június 13: szakmai gyakorlat

 

Június 13-i gyakorlat azért (is) marad emlékezetes, mert a csapat az online kémia vizsgáról érkezett. Sajnos nemcsak a felejthetetlen kémiaórák végét jelentette ez az aktus, az egyes tanegységek befejezését jelentő összes modulzáró vizsga lezajlott. Aki ezeket sikerrel vette, mehet a végső megmérettetésekre, az írásbeli, gyakorlati és szóbeli záróvizsgára. A tét ezeken már az OKJ-s oklevél lesz.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

A gyakorlatot a lapszűrővel való ismerkedéssel kezdtük, ami már nem is igazán volt ismerkedés, mert a vizsgaborunk elkészítése során többször is előkerült ilyen berendezés. Az itt látható darabot kell a gyakorlati vizsgán beüzemelnie annak, aki ezt a tételt húzza.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25A(z egyik) becsapós része a műveletnek, hogy a szűretlen bort a rendszerbe bevezető támasztólap megegyezik a megszűrt bort kivezetővel. Mindössze annyi a különbség, hogy máshogy kell őket behelyezni a szűrőbe - a gyűrűkből képzett elvezető csatornának előbbi esetében a bemeneti csonkhoz, utóbbi esetében a kimenetihez kell illeszkednie.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25Egy rövid ismertető erejéig előkerült a membránszűrő is, amit szintén a vizsgaborunk okán már működés közben is láthattunk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25Akárcsak az Enolmatic palackozó berendezést. Győrffy Géza tanár úr elmesélte, hogy a maga nemében olcsónak és egyszerűnek számító gép ehhez képest igen sok borászatban megtalálható, mert bizonyos keretek között ugyanúgy elvégzi a feladatot, mint jóval drágább társai. Vákuumtöltő, ezért gyöngyöző- és habzóborok töltésére nem alkalmas. Mielőtt a bor a töltő részbe kerül, egy elékötött membránszűrőn megy keresztül. (Tipp a majdani vizsgázónak, aki ezt a tételt húzza: figyelje a nyilakat a membránszűrő fekete fedelén, az sokat segít.) 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25A töltőfejnek állítható a magassága, így szabályozható a töltési mennyiség.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25A töltést természetesen mindenkor megelőzi a palack sterilizálása, kénessavas vagy desztillált vízzel. A szerkezetről itt található egy videó, ami sokkal viccesebb, mint ez az állókép.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25Szintén gyakorlati vizsgatétel a habosítás, vagyis a lúggal tisztítás, amit a pincén illetve azok tartozékain (például tartályok) egyaránt alkalmaznak.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

Részei: habosító tartály és a habosításhoz szükséges túlnyomást biztosító kompresszor (tanár úr a képen utóbbit csatlakoztatja az előbbihez). 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25Ő pedig a lúg, amit előbb vízzel hígítunk majd habosítunk. Maró anyag, használatához védőfelszerelés szükséges.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

Természetesen a védőfelszerelés mibenlétéről is kaptunk felvilágosítást. A kép sajnos nem adja vissza hűen a divatbemutató hangulatát.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

A különbség elég jól látszik az alaposan megtisztított (behabozott majd megsikált) felület javára.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

Zárásként tanultunk egy kicsit a Kossuth-présről.

 

A Kossuth-prés, hivatalos nevén a Kossuth-borsajtó az 1896 és 1949 között Miskolcon működő Szilágyi és Diskant motor- és gépgyár első terméke volt. Az elnevezés az egyik gyártulajdonos, Szilágyi Mihály felmenőjének, Szilágyi Jánosnak az 1848-as tevékenysége előtt állít emléket.  A gyár korabeli prospektusa az új szerkezetű présről így ír: „Ezen borsajtó a legjobb, száraz tölgyfából készült tányér- és kosárból, a többi része pedig elsőrendű martinacél-, vas- és bronzöntvényből áll. Főelőnye abban áll, hogy egy ember kevés idő alatt oly nyomást képes kifejteni, mely a must kisajtolásához tökéletesen elegendő. Az emeltyű használatával két ember 20.000 kg nyomást képes kifejteni.” A „Kossuth-borsajtó”-val egyetemben még az alábbi szőlőpréseket gyártották: „Hegyalja”, „Kincsem”, „Rákóczi”, „Villám”, „Mabille”. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #25

A tangazdaságban már csak kiállítási darab, nekünk viszont még vizsgatétel a kétnyomólapos horizontális mechanikus prés.