A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Balatoni bulik évada

Bort és zenét is mértékkel!

2017-08-21 | Jásdi István


Balatoni bulik évada

Lassan minden nyári hétvégére jut egy balatoni tuc-tuc rendezvény. Zamárdiból a déli szél, szélcsendben a víz hozza át hajnali háromig a parti nagyrendezvények víz felé fordított hangfalainak basszusát. Természetesen a hálószoba plafonján is villózó vizuális élménnyel is részesülünk az összművészeti eseményből. Leveleztem az ottani polgármesterrel. Azt írta, ezt a kis kellemetlenséget nyugodtan elviselhetem, örüljek, hogy ilyen módon a sok vendégnek hála, ők is némi pénzmaghoz jutnak. Meg a kultúra se semmi!

 

Nem mentem sokkal többre annak idején a „Beach House” miatt a siófoki rendőrséggel, hivatalokkal sem. A 10 kilométerre keletkező zaj szerintük nem zavarhat bennünket a csopaki hegyoldalban. Tévednek az Almádiban, Kenesén, Füreden lakó levélírók is. Senki nem tudott hivatalos zajszint-mérést produkálni. Egyetlen dologgal nem tudtak mit kezdeni: a vízparti fények biztosan zavarták a balatoni hajózás navigációs fényeit. Evvel sajnálatos módon lett tennivalójuk.

 

Kezdem megszokni, hogy a néhány százezer itt pihenő és dolgozó ember nyugalma nem ár, ha valahol sok pénzről van szó.

 

Különben is. Mi magunk is lassan két évtizede télen-nyáron fesztiválozunk. Decemberben és februárban több tucat borász és több száz vendég vesz részt a Vörös Balaton és az Olaszrizling szerintünk rendezvényein. Nem is beszélve a minden nyáron megtartott Kedd esti Borest irodalmi hangoskodásáról, amikor Máraitól, Krúdytól és Berda Józseftől zengenek a ház körül elterülő dűlők, vagy az augusztusi Szerenád a szőlőben kamarazenei koncertről, amelyen 60-80 elvetemült egy pohár bor mellett hallgatja a Bartók Vonósnégyest, a Liszt Kamarazenekar zenészeit és Dvořák, Mozart és Beethoven veri fel a környék nyugalmát. Idén meghalt Komlós Péter, a kétszeres Kossuth-díjas vonósnégyes vezetője. A mostani szerenáddal zenész barátai rá is emlékeztek.

 

 

Vannak persze ennél nagyobb, de még emberi, balatoni léptékű fesztiválok, események is. Ilyen például Homola Szabolcsék Paloznaki Jazz Piknikje is.  Haumann és Trokán szomszédok, akik maguk is paloznaki lakosok, ugyan jobb szeretik a teljes csendet, de borozás közben elárulták, fiaik, lányaik jobb belátásra késztették őket. Akárcsak bennünket, Attila és Molnár Szabolcs, akik maguk is ott lógtak a tömegben, hogy személyes élményük legyen a Kool and the Gang. Azt mondják, jó buli volt.  Éjfél körül véget is ért és éjjel aludhattunk.

 

Minden a mérték! Bort is, zenét is mértékkel!