A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Három palack borért több mint tízezer háztartásba

A 100 legjobb magyar bor magazin

2016-11-18 | Tábor István


Három palack borért több mint tízezer háztartásba

Hogyan lehet három palack bor bekerülési költségén több mint 10.000 borkedvelő háztartásba eljutni? Először is kiváló bort kell készíteni, majd vállalni a részvételt A 100 legjobb magyar bor magazin bírálatán. Ha ott elég magas a tétel pontszáma, akkor mi már minden egyébről gondoskodunk.
 
Idén először voltunk szakmai partnere a MediaWorks gondozásában megjelenő, korábban a Népszabadság előtagot is viselő Top 100 - A 100 legjobb magyar bor című kiadványnak. Új print magazint kiadni bor témában 2016-ban már meglehetősen nagy kihívás. Ezért is örültünk, hogy egy bejáratott, hét éve a piacon levő nyomtatott kiadvány partnerei lehettünk, és igyekeztünk kihozni a maximumot a projektből. (Megjegyzem, a Népszabadság előtag eltűnése a kiadóhoz tartozó Top magazincsalád címlapjairól a kiadó döntése volt, amelyet már jóval azelőtt meghozott, hogy az azonos nevű napilap eltűnését akár csak sejteni lehetett volna.) Végül tűzzel-vassal, de abszolváltuk a feladatot. Sőt, öt területen újítottunk is. Egyelőre csak öt területen.
1. Szakmai legitimitás növelése – barátok helyett nemzetközi borakadémikusok
A Top 100 teszten 15 nemzetközi és 2 hazai borversenyen aranyérmet nyert borok, a Winelovers legutóbbi kedvencei, valamint a gondosan kiválasztott hazai szakértők által ajánlott (borversenyen részt nem vett) borok szerepeltek. A borok jelentős része a nemzetközi versenyek aranyérmes borai közül került ki, ezenkívül egyre több borászatnál tapasztaljuk, hogy külföldi piacok felé kacsingat, exportál, kommunikál külföldre. Ez a két utóbbi tényező is indokolta, hogy olyan szakembereket ültessünk a zsűribe, akik nemzetközi ízléssel, jelentős kóstolási ismerettel rendelkeznek. Kapóra jött, hogy a frissen megalakult Nemzetközi Borakadémikusok Egyesülete összefogta a DipWSET végzettséggel rendelkező hazai szakembereket, így logikusan adódott, hogy idén ők alkossák a zsűrit. Az öt kóstolóbizottságba csak a bor-étel párosítások miatt került be 1-1 gasztronómiai szakember, akiknek a pontozását viszont nem vettük figyelembe a sorrend összesítésekor.
(A borversenyekről, a borok kiválasztásának folyamatáról, valamint a zsűriről részletesen olvashat a lapban.)
 

2-4. Magazin eladhatóságának növelése
Három területen is léptünk előre: a magazin megjelenését prémium irányba vittük el (pl. színek, layout); beraktunk egy mellékletet a kiadványba, ráadásul a legtöbb borkedvelő figyelmét felkeltő Tokaj témában; továbbá kuponfüzettel növeltük a lap kereskedelmi értékét. A három újítás a címlapon (mint az eladást legjobban befolyásoló elemen) összpontosult: fekete háttér, Tokaj melléklet és kuponfüzet kiemelése. Izgatottan figyeljük az eladási számokat.
5. Terjesztés javítása
A Top 100 Bor magazin egyetlen példánya esetében sem engedjük meg, hogy ne kerüljön értő kezekbe. Már a hivatalos borteszt előtt létrehoztuk a magazin Facebook-profilját, ahol videók, fotók és cikkek formájában tudósítottunk a lap körüli munkálatokról. Ügyeltünk rá, hogy a lap promóciós anyagai egyben informatív és edukatív jellegűek is legyenek. A magazinban megjelenő fontosabb interjúkat teljes terjedelmükben bárki számára hozzáférhetővé tesszük a Vinoporton.
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

A lap bemutatórendezvényén a főszerkesztő a legjobb bor készítőjével beszélgetett
 
A Lapker-, Inmedio- és Relay-terjesztés mellett a Tokaji Aduászok Winelovers Afterwork eseményen és Bordói November Nagykóstolón debütáló lapra helyszíni értékesítéssel és Top 100 Bordó Blend mesterkurzussal hívjuk fel figyelmet. Január végén pedig visszagyűjtjük az összes remittendát, melyeket az alábbi csatornákon terjesztünk tovább:

A jövőre vonatkozóan még több ötletünk van

Ilyen például a Villány melléklet; a top kézműves borok kategória létrehozása; a palackokra ragasztható védjegymatrica kiosztása a 100 legjobb bornak; vagy az eddigi összes szám valamennyi borleírása online adatbázisának létrehozása.
 
A 100 legjobb magyar bor 2016 magazin már elérhető az újságárusoknál!