A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Becsöngettek, szüretelünk

2019-09-23 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Címlapfotó: Novák Barna

 

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

A "Soós", teljes nevén Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola középiskolásoknak, most érettségizetteknek és felnőtteknek egyaránt kínál képzést. Utóbbiak körében örvend nagy népszerűségnek az OKJ-s borász tanfolyam, ami mindig szeptemberben indul és következő év nyarán vizsgával valamint vizsgaborral ér véget (hogy mi lesz a képzéssel a jövő évi OKJ-reform után, arról itt nyilatkozik Földesi Gyula igazgató). A 2019/2020-as tanévnek 60-an vágtunk vágtunk neki szeptember 21-én az intézmény szigetcsépi tangazdaságában. Következzék a beszámoló, hogy telt az első nap (részben) az iskolapadban.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Földesi Gyula, az iskola igazgatója tart eligazítást az újoncoknak a tanévvel kapcsolatban. A mai feladat: szüret. A szigetcsépi tangazdaság 250 hektáron terül el, ebből 15 hektáron van szőlő, szerencsére nem kell mindet leszüretelnünk, elég lesz annyi, hogy mindenki el tudja készíteni 50 liter mustból a vizsgaborát. Azt is megtanuljuk, hogy dr. Török Sándor Borászok Zsebkönyve című kötete lesz mostantól egy éven át a "Bibliánk".

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1A csapat beveti magát a szőlőbe.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Duna gyöngyét, csillámot és Viktória gyöngyét szüretelünk.

 

A Duna gyöngye vörösbor-szőlőt Kozma Pál és csapata nemesítette a Kertészeti Egyetemen. Interspecifikus fajta, vagyis egy vitis vinifera szőlő és a vitis nemzettség egy másik fajtájának keresztezésével jött létre, szülei a  Seibel 4986 és a Csabagyöngye. Termőképessége jó, rothadásra nem érzékeny, téltűrése kiemelkedő.

 

A csillám szintén Kozma Pál "gyermeke", Seyve-Villard 12375 és Csabagyöngye keresztezéséből született. Rezisztens fehérszőlő. Jól szüretelhető, mert a fürtkocsány elég hosszú - legalábbis a leírás szerint, minket kezdőket azért megdolgoztatott.

 

A Viktória gyöngye fehérborszőlő természetesen ugyancsak Kozma Pál "műve", ráadásul ezt is Seyve-Villard 12375-ből és Csabagyöngyéből nemesítette. A gombabetegségekre (peronoszpóra, lisztharmat) rezisztens. Ökológiai szőlőtermesztésre alkalmas fajta. Pezsgőgyártásra is felhasználható. Elterjedése: Etyek-budai, Kunsági, Egri borvidék.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Igazgató úr is velünk szüretelt, illetve folyamatosan magyarázta a tudni- és látnivalókat. Itt éppen az agrobaktériumról mesél. Ez a parazita seben keresztül jut be a növénybe és sejtburjánzást indít el, ami tumorok kialakulásához vezet. A tumorok alatt a szövetek elhalnak, tápanyag-ellátási zavar alakul ki, aminek előbb utóbb tőkeelhalás lesz a vége. (Az agrobaktérium sajnos nem csak szemléltetőeszköz formájában van jelen Szigetcsépen.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Ennyi ládát szedtünk tele 2 óra alatt...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Ha velünk tart, ez a szüretelő kombájn ugyanennyi idő alatt 2 hektárt "tarolt volna le". Ára 10 millió forint, de bérelhető is, naponta 70-80 ezer forintért.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1A zúzó-bogyózó gép (vagy mások szerint bogyózó-zúzó, hiszen előbb bogyóz, aztán zúz) és benne a mi szőlőnk. 60 mázsa/óra a teljesítménye, a felső részben gumis motollák segítségével kíméletesen "lepofozza" a szemeket a kocsánytól...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Alul két gumihengerrel bogyót zúz...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Hátul kocsányt köp.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1A présgép. A kíméletes préselés lelke a dobban található, felfújható tömlő, aminek segítségével több ütemben többféle nyomás mellett préselik a bogyókat. Ezen a gépen jelenleg összesen 5 program van beállítva 0,2-től 1,4 barig. Ugyanennyi lényeredék (65-70%) a kézi kosaras présnél 6 bar nyomással érhető el, akkor viszont sok nem kívánt anyag is bekerülhet a mustba.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Hűtőberendezés, hogy 12 fokos legyen a must...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Amikor a ballonban landol.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Cukorfokmérés kézi refraktométerrel. Egy tuti ajándéktipp karácsonyra a családnak. Egyébként 21 mustfokkal szüreteltünk. Többféle számítás is létezik arra vonatkozóan, hogy ebből várhatóan mennyi lesz a kész borban az alkohol: az egyik egyszerűen beszorozza a mustfokot 0,6-tal (e szerint 12,6), a másik 0,74-nel és utána kivon belőle kettőt (ez alapján 13,5), szóval mi valahol ezek környékén leszünk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1Savszintmérés titrálással. Kellékek: must, pipetta, üvegbot, edények, N nátrium-hidroxid mérőoldat, brómtimolkék-indikátor és egy értő kéz (by Földesi Gyula). 7,2-es savat mérünk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1

Az analitikai vizsgálatok után jöhetett az érzékszervi próba. Egészségünkre! Folytatás jövő héten immár Budafokon az iskolában!

 

>>> Tovább a következő részre