Kacsamáj, lecsó... és egy pohár kékfrankos
Hagyományőrző soproni fogás
2018-03-24 | Németi SándorNemzetközi kitekintésű konyha, hagyományos magyar ételek, jól átgondolt borlap, tisztességes alapanyagok és adagok – mindez Sopron belvárosában, a Bálfi utcában található, családi üzemeltetésű Erhardt Étterem-Borpince és Panzióban. A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozatom újabb állomásában Erhardt Zoltán tulajdonos-séfnek köszönhetően egy könnyen elkészíthető étel receptjét osztom meg.
Hagyományőrző soproni étel – roston sült kacsamáj, kolbászos lecsóval
Hozzávalók (4 személyre):
A lecsóhoz:
- 4 dkg kolozsvári szalonna
- kolbász ízlés szerint
- 2 dkg vöröshagyma
- 2 dkg tv paprika
- 2 dkg piros kaliforniai paprika
- 2 dkg sárga kaliforniai paprika
- 2 dkg zöld kaliforniai paprika
- 1 késhegynyi pirospaprika
- 2 dkg paradicsom
- só, bors ízlés szerint
A sült kacsamájhoz:
- 2×6 dkg hízott kacsamáj
- só, bors ízlés szerint
- hidegen sajtolt fűszerpaprika olaj és petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
Elkészítjük a lecsót, a kolbászt és a szalonnát kisütjük. Sózzuk és borsozzuk a kacsamájat, serpenyőben óvatosan körbepirítjuk, így vékony kérget kapunk rá, majd sütőben 4 percet sütjük 180 fokon.
Tálaljuk a lecsóval együtt, a végén pedig a fűszerpaprika olajjal ízlés szerint meglocsoljuk.
Borajánlat: Pfneiszl Mesés Vidék Kékfrankos 2007
Limitált szériás 2007-es kékfrankos, mely 4 évig érett tölgyfahordóban, majd 4 évig palackban.
Elegáns, testes, fűszeres bor, bársonyos tanninokkal, kis füstösséggel, érett és túlérett erdei gyümölcsökkel, szilvával, dohánnyal és némi csokoládéval. Fogyasztás előtt javaslom dekantálását.
Recept: Erhardt Zoltán
Borajánlat: Németi Sándor
A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforrás rendszer közreműködésével valósult meg.